7 dní s českou korunou - Korune došiel impulz na posilnenie

7 dní s českou … 18. január 2022 09:25   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

Minulý týždeň koruna vrátila časť ziskov voči euru, ktoré nabrala počas svojho posilňovania od začiatku roka. Týždeň ukončil na úrovni 24,50 EUR/CZK, pričom od pondelka oslabil o necelé pol percenta. V porovnaní s ostatnými menami v regióne sa mu darilo horšie, pričom poľský zlotý sa voči euru približne nezmenil a maďarský forint získal 0,3 %. Koruna sa dnes zatiaľ pohybuje okolo 24,45. Zdá sa, že podnety na zhodnocovanie vyplývajúce zo zvýšenia sadzieb ČNB a jastrabích komentárov sa vyčerpali, čo sa prejavilo pozastavením zvyšovania sadzieb na forwardovom trhu. Ten predpokladá kľúčovú úrokovú sadzbu na úrovni 5 % v horizonte šiestich mesiacov. Zvýšeniu sadzieb ešte vyššie zrejme zabránili komentáre guvernéra Rusnoka, ktorý sa nechal počuť, že si ťažko vie predstaviť, že by sadzby prekročili hranicu 5 %. Podobne sa vyjadril aj M. Mora, ktorý vidí úrokovú mieru v prvom štvrťroku skôr tesne pod 5 %.

V našej aktualizovanej projekcii hlavných sadzieb očakávame na februárovom zasadnutí zvýšenie sadzieb o 75 bázických bodov z 3,75 % na 4,50 % a v súvislosti s očakávaným výrazným nárastom inflácie v januári (podľa našich výpočtov o viac ako 9 %) očakávame na marcovom zasadnutí ďalšie a konečné zvýšenie sadzieb o 25 bázických bodov na 4,75 %. Naši kolegovia z RBI zároveň presunuli očakávané zvýšenie sadzieb v USA z tohtoročného septembra na marec, čo ešte viac podporí odlev kapitálu do dolárových aktív. Vyšší úrokový diferenciál voči euru tak podľa nášho názoru nebude sám o sebe dostatočnou hnacou silou zhodnocovania koruny. Po dočasnom posilnení koruny v marci, na vrchole cyklu zvyšovania sadzieb ČNB, by tak koruna mala korigovať späť na slabšie úrovne. V súvislosti so zmenami vo výhľade domácich a amerických sadzieb zatiaľ prehodnocujeme náš výhľad vývoja kurzu EUR/CZK.

Pokiaľ ide o ekonomický kalendár na tento týždeň, neobsahuje významné údaje o výmenných kurzoch. Dnešné zverejnenie priemyselnej inflácie za december, ktoré prinieslo prekvapivý, aj keď mierny medzimesačný pokles cien (prvýkrát za 12 mesiacov), zostalo bez povšimnutia koruny. A žiadne ďalšie impulzy z domácej ekonomiky neprídu. Zo Spojených štátov a eurozóny sa dozvieme len indikátory sentimentu. Zaujímavejšie môže byť štvrtkové zverejnenie zápisnice z posledného zasadnutia ECB, ktorá by mala poukázať na relatívne nižšie obavy z inflácie v porovnaní s Fedom. V eurozóne pripadá približne polovica rastu inflácie na ceny energií a na rozdiel od USA údaje zatiaľ nepoukazujú na nárast mzdových tlakov.


David Vagenknecht, analytik
Helena Horská, hlavná ekonómka

Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist