Aktivita tovární v eurozóne sa v júli vrátila k rastu

Aktivita tovární v eurozóne … 3. august 2020 11:32   Makroekonomika   Patria Finance

Aktivita v spracovateľskom sektore naprieč eurozónou minulý mesiac prvýkrát od začiatku roka 2019 rástla najmä vďaka zotaveniu dopytu s tým, ako sa ďalej zvolňovali opatrenia zavedené v snahe spomaliť šírenie koronavírusu. Novým typom koronavírusy sa na celom svete nakazilo vyše 18 miliónov ľudí.

Vlády európskych krajín však postupne zrušili niektoré reštrikcie, ktoré na jar uzavreli celé sektory ekonomiky bloku. HDP eurozóny sa v druhom štvrťroku podľa piatkových údajov Eurostatu prepadol o rekordných 12,1%, hoci analytici oslovení v prieskume Reuters pre tento kvartál už predpovedajú rast o 8,1%.

Tiež továrne zrejme zohrajú vo zotavenie bloku svoju úlohu.

Index nákupných manažérov v priemysle podľa konečných údajov spoločnosti IHS Markit sa v júli vyšvihol na 51,8 bodu z júnových 47,4 bodu, a po prvýkrát od januára 2019 sa tak dostal nad hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu v sektore. Rýchly odhad z druhej polovice júla uvádzal hodnotu 51,1 bodu.

Index meracie samotnú výrobu, ktorý sa premieta do zloženého PMI, ktorý bude zverejnený v stredu, vyskočil na 55,3 bodu zo 48,9 bodu, najvyššiu úroveň od apríla 2018.

"Továrne v eurozóne hlási veľmi pozitívny vstup do tretieho kvartálu, keď produkcia rástla najrýchlejšie za viac ako dva roky, poháňaná povzbudzujúcim vzedmutím dopytu," uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit. "Produkciu v skutočnosti ešte predčil rast nových objednávok, čo výrazne nasvedčuje tomu, že v auguste by sme mali vidieť ďalší nárast výroby."

Aj ostatné vpředhledící indikátory v prieskume sa prevažne zlepšili. Starostí pre tvorcov ekonomickej alebo monetárnej politiky však zostáva, že továrne opäť znižovali stavy, a to jedným z najvyšších temp za 23 rokov trvania prieskumu. Index zamestnanosti sa zvýšil len nepatrne na 42,9 bodu z júnových 41,3 bodu.

"Hlavnou obavou však zostávajú čísla o zamestnanosti, najmä keď trh práce bude zrejme kľúčom k tomu, akou cestou sa bude zotavenie ekonomiky uberať," dodal Williamson.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist