Analytici predpovedajú hlbšiu recesiu v eurozóne a pomalé ťažké oživenie

Analytici predpovedajú hlbšiu recesiu … 17. november 2022 11:40   Makroekonomika   kurzy.cz

Podľa predbežných odhadov vzrástol HDP v eurozóne v treťom štvrťroku medzikvartálne len o 0,2 % v porovnaní s predchádzajúcimi 0,8 %. Ekonomiky Belgicka, Litvy a Rakúska už zaznamenali pokles.

Podľa mnohých analytikov eurozóna jednoznačne smeruje do hlbokej recesie, z ktorej bude ťažké sa vyhrabať.

Podľa analytikov Berenbergu eurozóna výrazne oslabí vo 4. štvrťroku 2022 a tento pokles sa zintenzívni aj v 1. štvrťroku 2023. V týchto dvoch štvrťrokoch sa ekonomika celkovo zníži o 1,7 %. Následná prípadná obnova určite nebude jednoduchá ani rýchla.

Podobne to vidia aj analytici francúzskej banky BNP Paribas, ktorí dodali, že riziko recesie sa môže natiahnuť až do 2. štvrťroka 2023.

Analytici Morgan Stanley predpokladajú, že eurozóna sa v celom budúcom roku zníži o 0,2 %. Pre Nemecko predpokladajú pokles o 0,7 %.

Analytici UniCredit predpokladajú, že po recesii bude nasledovať len pomalé oživenie. Za hlavný faktor, ktorý bude komplikovať akékoľvek oživenie, považujú vyššie sadzby hlavných centrálnych bánk, čo bude tlmiť celkovú aktivitu.

Podľa analytikov UBS bude oživenie veľmi pomalé, ak sa recesia skončí v 2. štvrťroku 2023.

ECB medzitým ponecháva odhad rastu eurozóny v tomto roku na úrovni 3,1 % a v budúcom roku na úrovni 0,9 %. Očakáva sa, že budúci mesiac predloží pravidelnú revíziu.

Pre zaujímavosť a porovnanie, v krízových rokoch 2009 (finančná kríza) a 2020 (covid) ekonomika eurozóny oslabila o 4,4 %, resp. 6,1 %.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist