Analytici: Ropa môže ísť pokojne až ku 100 USD za barel. Zimná sezóna ešte nezačala

Analytici: Ropa môže ísť … 11. október 2021 10:43   Komodity   kurzy.cz

Ropná skupina OPEC + včera rozhodla ponechať bez zmien nastavenia plánovaného rastu produkcie v pôvodnom znení bez ďalších úprav, ktoré by narovnanie produkcia skupiny výraznejšie urýchlili. Ceny ropy v reakcii na tento krok vystúpili smerom k 82 USD za barel Brent. Podľa niektorých sektorových analytikov môžu ceny ropy v blízkej dobe ďalej rásť a to až smerom ku 100 USD za barel Brent.

Oba hlavné svetové kontrakty (WTI a Brent) od začiatku roka posilňujú o viac ako 60%. Podľa niektorých analytikov sa môžu existujúce ceny zdať už pomerne vysoké, ale tento náhľad sa môže veľmi rýchlo zmeniť akonáhle dorazí prvý skutočne studené dni na Severnej pologuli, ktoré vytvoria ďalšie dopytovú vlnu. Tá následne vytvorí predpoklady pre ďalší rast cien energií vrátane ropy.

Ďalšie analytici upozorňujú na fakt, že v rámci plánu spomínané skupiny sú v poslednej dobe medzery vzniknuté problémy v produkcii menších producentov ako sú Angola či Nigéria, ktoré znižujú schopnosť samotnej skupiny plniť vlastným plánom. Ak tieto výpadky budú pokračovať aj naďalej, bude to prehlbovať celkový deficit na trhu a to bude tlačiť ceny ďalej nahor.

Analytici Goldman Sachs zvýšili svoje odhady pre cieľovú cenu ropy na konci roka z 80 na 90 USD. Hlavným dôvodom bolo pritom očakávanie rýchlejšieho globálneho ekonomického oživovania a s tým súvisiace rast miery všeobecné dopytu.

Analytici Bank of America vidí cenu 100 USD ako možnú v prípade studenšie oproti pôvodným odhadom.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist