Argentína zbankrotovala, a to už po deviaty raz

Argentína zbankrotovala, a to … 1. september 2019 20:59   Investovanie   Research

Podľa piatkového vyhlásenia ratingovej agentúry Standard & Poor sa Argentína dostala do tzv. defaultu na svojom dlhu (dlhopisoch), čím de facto zbankrotovala, a to z toho dôvodu, že oznámila plány na oneskorenie platieb z celkového dlhu vo výške 101 miliárd dolárov.

Tento plán reštrukturalizácie tak predstavuje deviaty bankrot v dejinách krajiny, a dokonca tretí v 21. storočí.

V stredu Buenos Aires oznámilo plány na pozdržanie platieb v objeme 7 miliárd dolárov zo svojich krátkodobých dlhopisov, a to až o šesť mesiacov, a ďalej zatlačilo na efektívny odpis časti dlhu v objeme 50 miliárd dolárov na dlhopisoch s dlhšou splatnosťou. Vláda tiež oznámila, že plánuje oneskoriť splatenie úverov od Medzinárodného menového fondu v objeme 44 miliárd dolárov.

K tomuto kroku sa argentínska vláda odhodlala po tom, čo sa jej nepodarilo investorom predať nové krátkodobé dlhopisy, čo zapríčinilo to, že vláda prezidenta Macriho nebude mať dostatok hotovosti na splatenie veľkých záväzkov v najbližšom období. Podľa prognostického ústavu Capital Economics by mala ešte do konca roka Argentína splatiť približne 30 miliárd dolárov dlhov.

Argentínske peso a vládne dlhopisy sa na finančných trhoch dramaticky prepadli po tom, čo prezident Macri - medzi medzinárodnými investormi obľúbená figúra - neočakávane výrazne neuspel v primárkach, čo zmarilo jeho nádeje na októbrové znovuzvolenie. Silu krízy veľmi dobre vystihuje pohyb ceny 100ročného dlhopisu, ktorý sa momentálne obchoduje iba za 40% svojej nominálnej hodnoty.

Argentínu tak teraz bude pravdepodobne čakať veľmi tvrdý fiškálny úsporný program pod vedením Medzinárodného menového fondu. Investori už zaplakali, teraz bohužiaľ zaplačú aj obyčajní obyvatelia tejto krásnej juhoamerickej krajiny.

Michal Stupavský, investičný stratég Conseq Inestment Management a.s.

Zdroj: Research, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist