AUD rastie v reakcii na dáta z trhu práce, BoK prekvapila s znížením sadzieb

AUD rastie v reakcii … 18. júl 2019 12:01   Makroekonomika   X-Trade Brokers

Zhrnutie:

     Austrálsky dolár rastie v reakcii na domáce dáta z trhu práce
     Kórejská centrálna banka znížila sadzby o 25 bázických bodov
     Japonský export / import v júni klesol vďaka obchodnému napätiu

 

Austrálska stabilizácia

Austrálska ekonomika pridala v minulom mesiaci 500 nových pracovných miest, čo bol výsledok pod väčšinovým konsenzom, ktorý počítal s 9 tis. Pozitívnou správou je však skutočnosť, že rast prišiel najmä vďaka plným úvazkům, ktoré rástli o 21,1 tis., Zatiaľ čo čiastočné úväzky klesli o 20,6 tis. Miera nezamestnanosti v júni potom zostala v zhode s konsenzom bezo zmeny na 5,2% a stabilné (na 66%) zostala aj miera participácie.

Austrálsky trh práce pokračuje v expanzii, aj keď v pomalšom tempe ako v minulých mesiacoch. Zdroj: Macrobond, XTB

Ako ukazuje graf vyššie, celkový trend v raste čiastočných a plných úväzkov zostáva rastúci, aj keď tempo rastu čiastočných úväzkov v poslednej dobe začalo rásť na úkor plných úväzkov. Austrálsky dolár reagoval na dnešné reporty relatívne priaznivo, keď rastie na páre s americkým dolárom o 0,3%. Trh ale ďalej počíta s tým, že by austrálske sadzby mali skôr klesať,  pravdepodobnosť ich zníženie do konca tohto roka je 67%.

 

AUSDUSD drží dôležité technické úrovne. Zdroj: xStation5


Kórea znižuje sadzby, japonský zahraničný obchod klesá
Je zjavné, že rozhodnutie kórejské centrálne banky dnes patrí medzi významnejšie fundamenty, keď banka prekvapivo znížila sadzby o 25 bázických bodov. Tie sa teraz dostávajú na 1,5%, čo je len 25 bázických bodov nad historickým minimom. Centrálna banka upozornila na horší výhľad pre rast HDP a zároveň znížila výhľad pre infláciu na tento rok. Kórejská ekonomika by podľa CB mala rásť o 2,2% (pôvodne čakala 2,5%), zatiaľ čo ceny by mali rásť o 0,7% (pôvodne 1,1%). V sprievodnom komentári banka uviedla, že je potrebné podoprieť ekonomiku a dodala, že japonské obchodné reštrikcie voči kórejskému exportu by mohli mať na ďalší rast domácej ekonomiky výrazný dopad. Jednalo sa o prvé zníženie sadzieb od roku 2016.

Z ďalších fundamentov z Ázie zaujali japonské výsledky zahraničného obchodu. Podľa reportu japonský export klesol medziročne o 6,7%, zatiaľ čo import sa prepadol o 5,2%. Podľa japonského ministerstva financií sa najviac prepadol export polovodičov a automobilových dielov.

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist