Bank of Englad zvyšuje sadzby na 4,5 %

Bank of Englad zvyšuje … 11. máj 2023 16:02   Kurzy mien   ČSOB-Dealing

 

Nová prognóza posúva odhad inflácie smerom nahor.

Bank of England (BoE) podľa očakávania zvýšila základnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 4,5 %. 2 z 9 členov Rady guvernérov BoE rovnako ako minule hlasovali za ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni. Na rozdiel od Fedu guvernéra Baileyho a spol. zatiaľ nečaká prestávka. Smernica pre nasledujúce zasadanie zostáva nezmenená: kým sa inflačné tlaky nezmiernia, bude nasledovať ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb.

Bank of England mala v máji k dispozícii novú správu o menovej politike. Napriek vyššej trajektórii implicitných úrokových sadzieb v porovnaní s februárom (vrchol základnej sadzby na úrovni 4,75 % namiesto 4,25 %) BoE zvýšila svoju prognózu inflácie na druhý štvrťrok 2024 z 1 % r/r na 3,4 %, takže inflácia na konci roka 2024 zostane (tesne) nad 2-percentným inflačným cieľom. Potom by mala klesnúť späť na 1 %.

Pripomeňme, že v prvom štvrťroku tohto roka zostala inflácia neočakávane nad úrovňou 10 %. Od budúceho mesiaca bude nasledovať prudký pokles v dôsledku vplyvu referenčnej základne. Potom budú mať opäť dlhší vplyv ceny potravín a komodít. Aj trh práce v Spojenom kráľovstve zostáva v krátkodobom horizonte napätejší, ako sa očakávalo vo februári. Miera nezamestnanosti zostane pod úrovňou 4 % dokonca až do konca roka 2024.

Zachovanie súčasného stavu Bank of England pravdepodobne nevyvolá výrazné pohyby na trhu - sadzby britského peňažného trhu už predpokladajú vrchol úrokových sadzieb na úrovni 4,75 %, resp. 5 % a tento postoj sa nemení. Libra však po zasadaní BoE vymazáva svoje nedávne zisky.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist