Barel Brent za 200 dolárov? Stávky na pokračovanie ropnej rally silnejú

Barel Brent za 200 … 28. október 2021 08:13   Komodity   InvesticniWeb.cz

Stávky na to, že ropná rally nie je na konci, rastú. Aktuálne sa cena barelu severomorskej ropy Brent pohybuje okolo 85 dolárov, niektorí investori však už vsádzajú na to, že čierne zlato zdražie až na 200 dolárov za barel. Call opcie na Brent za túto cenu s dodaním v decembri 2022 boli minulú stredu podľa údajov ICE Futures Europe zobchodované hneď 1 300-krát.

Situácia na energetickom trhu je napätá vplyvom nízkej ponuky a silnej dopytu. Prudko zdražujú prakticky všetky energetické komodity. Európa zaznamenáva extrémne ceny zemného plynu a elektrickej energie, Áziu trápia pre toto obdobie roka rekordné ceny skvapalneného zemného plynu a oba kontinenty sa stretávajú aj s mimořádne vysokými cenami uhlia.

Opčné kontrakty na ropu zobchodované v stredu 20. októbra 2021, zdroj: Bloomberg

Cieľové ceny pre energetické suroviny zvyšujú aj finančné domy, aj keď niektoré súčasne varujú, že na trhu s ropou ceny nad 80 dolárov za barel podkopávajú dopyt. Ománsky minister energetiky tvrdí, že nedostatok investícií v energetickom sektore môže ceny ropy vystreliť nad 200 dolárov za barel, analytici z japonskej Mitsubishi UFJ Financial Group naopak tento mesiac uviedli, že sa cena ropy podľa nich do konca tohto roka zvezie späť na 64 dolárov za barel .

Analytici z Bank of America upozorňujú, že ďalší vývoj cien ropy bude z veľkej miery závisieť od toho, aká bude tohtoročná zima. Ak bude chladnejšie ako obvykle, môžu sa podľa nich ceny čierneho zlata v nasledujúcich šiestich mesiacoch ľahko dostať nad sto dolárov za barel.
Spotová cena ropy Brent, zdroj: Bloomberg

Spotová cena ropy Brent, zdroj: Bloomberg

Zdroj: InvesticniWeb.cz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist