Česká inflácia už ČNB neznervózňuje

Česká inflácia už ČNB … 10. august 2020 16:27   Kurzy mien   kurzy.cz

Česká mena strávila celý uplynulý týždeň vo vleku globálneho sentimentu. Ten spočiatku menám nášho regiónu prial a korunu tak vytlačil aj pod EUR / CZK 26,10, v závere týždňa sa však otočil a korunu vyhnal späť na štartovaciu pozíciu v blízkosti EUR / CZK 26,30. Napriek slušné várke tuzemských ekonomických udalostí sa nimi koruna nenechala nijako ovplyvniť a pohybovala sa v tesnom tandeme napríklad s poľským zlotými. Prekvapiť ju potom nemohlo ani štvrtkové zasadnutie Českej národnej banky, ktorá presne v súlade s očakávaniami nechala menovú politiku nezmenenú. Jediným miernym prekvapením tak bolo naďalej pomerne pesimistické vyznenie ekonomické prognózy ČNB, ktorá však podľa nás nestihla do výpočtov zakomponovať niektoré pozitívne sa vyvíjajúce ukazovatele, keďže vyšli po jej uzávierke.

 Aj najbližších sedem dní bude na ekonomické udalosti pomerne bohatých. Z pohľadu českej koruny sa veci môžu začať diať už v utorok, keď vyjde ostro sledovaný ZEW index očakávaní v Nemecku a eurozóne. Tento index má historicky dobrú schopnosť predikcie ekonomickej aktivity a vzhľadom k úzkej previazanosti týchto oblastí s Českom teda naznačí aj perspektívu tuzemského hospodárstva. Podobne významný bude aj údaj o európskej priemyselnej výrobe, ktorá sa po nevídanom pandemickej prepade pomaly dvíha späť na nohy. Práve smer, ktorý po pandémiu naberie európsky priemysel je pritom absolútne kľúčový pre český export a má dopad aj na korunu. Vo štvrtok nás čaká údaj o českej infláciu, ktorá podľa všetkého zostane aj naďalej bezpečne nad tolerančnom pásmom Českej národnej banky. Centrálna banka však v poslednej dobe niekoľkokrát dala jasne najavo, že ju táto skutočnosť nijako netrápi. Naposledy sa v tomto duchu vyjadril člen bankovej rady Nidetzký, ktorý priamo povedal, že ČNB je pripravená mierne vyššej inflácii tolerovať v mene pomôcť pandémiou zasiahnutej ekonomike. Pre kurz koruny by tak mohlo mať význam skôr to, ak by česká inflácia prekvapila smerom nadol, čím by mohlo dôjsť k obnoveniu špekulácií na možné ďalšie menové uvoľnenie. My tento vývoj však nepredpokladáme a naopak čakáme, že inflácia v júli ďalej zrýchlila.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist