Česká koruna v zajatí domácich a globálnych faktorov (Komentár)

Česká koruna v zajatí … 21. september 2021 19:38   Kurzy mien   Komerční banka

Maďarská centrálna banka prekvapivo zvýšila svoje úrokové sadzby "len" o 15 bps, zatiaľ čo očakávania trhu počítala so zvýšením o 25 bps. Zverejnené vyhlásenie ukázalo, že centrálni bankári zvolili opatrnejší prístup. Namiesto jedného väčšieho zvýšenia tak je skôr pravdepodobná sada menších krokov. Na druhú stranu podľa centrálnej banky sú tu veľké riziká vyššej inflácie aj pre nasledujúce obdobie.

Z českých centrálnych bankárov dnes vystúpil Tomáš Holub, ktorý sa pridal ku svojim kolegom z predchádzajúcich dní s myšlienkou zvýšiť úrokové sadzby o 50 bps už na septembrovom zasadnutí. Podľa jeho slov tento krok zvažoval už v auguste a posledné inflačné čísla ho definitívne presvedčila zvoliť rýchlejší uťahovania menovej politiky.

Finančné trhy sa počas utorka spamätávali z vlny negatívnych správ z Číny na čele s krachujúcej developerskou firmou Evergrande. Európske akciové trhy končia s viac ako jednopercentným ziskom a pozitívne otvorila aj Amerika. Eurodolár však stále bez zmeny drží úrovne okolo 1,173 USD / EUR. Živšie dianie bolo aspoň v regióne. Maďarský forint skončil po zasadnutí centrálnej banky so ziskom 0,4% a vrátil sa tak na piatkové hodnoty. Poľský zlotý naopak so stratou 0,4% oslabuje už desiaty deň v rade. Koruna naďalej balansuje medzi takmer rekordnom úrokovým diferenciálom a zhoršenými globálnymi podmienkami. Americký dolár sa obchoduje voči euru na najsilnejších hodnotách za posledný mesiac, čo všeobecne neprospieva rozvíjajúcim sa menám vrátane tuzemské koruny. Navyše aktuálne problémy v Číne podporujú skôr bezpečnejšie aktíva. Súčasné podmienky na trhu tak nepoukazujú priestor pre akýkoľvek pohyb. Nový impulz by tomu mohlo dodať zajtrajšie zasadnutie amerického Fedu alebo zasadnutia ČNB budúci týždeň.

Autor: František Táborský

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist