Česká koruna za posledné dva mesiace posilňuje najviac zo všetkých mien sveta. A to ako proti doláru a euru, tak aj proti treba tureckej líre, švajčiarskemu franku či chorvátskej Kune

Česká koruna za posledné … 29. júl 2020 11:46   Kurzy mien   CZECH FUND

Česi, ktorí sa chystajú na dovolenku, sa okrem odpočinku môžu tešiť aj na výrazne lepšie ceny, než s akými ešte nedávno počítali. Aspoň teda po prepočte do českej meny. Koruna totiž v posledných dvoch mesiacoch posilnila najviac zo všetkých mien sveta ako voči americkému doláru (o 7,5 percenta), ako aj voči euru (1,8 percenta).

Najviac zo všetkých mien sveta ale v uvedenom období, od 1. júna do dnešného dopoludnia stredoeurópskeho času, spevňuje tiež treba voči tureckej líre (o 9,8 percenta) švajčiarskemu franku (2,5 percenta), chorvátskej Kune (o 0,6 percenta ) alebo švédskej korune (o 0,3 percenta). Vyplýva to z dát agentúry Bloomberg.

Tuzemskej mene sa darí v čase, keď sa ekonomika česká aj tie zahraničné vracajú do normálnej prevádzky. Akonáhle teda skončila úplne neštandardné "uzávierka" podstatnej časti svetovej ekonomiky, koruna na to reaguje najvýraznejším posilnením zo všetkých existujúcich mien.

Koruna by mala spevňovať aj naďalej, hoci je otázkou, či bude vo svojom spevňovanie voči doláru či euru naďalej vládnuť všetkým svetovým menám.

Českej mene nadmieru svedčí dohodnutie fondu obnovy EÚ z minulého týždňa, ktoré predstavuje zásadný krok pre udržanie funkčného jednotného vnútorného trhu EÚ, na ktorom sú českí vývozcovia - a tým pádom aj kúpna sila tuzemské koruny - mimoriadne závislí. Korune svedčí aj signály, ktoré vysielajú niektorí bankové radkyňa Českej národnej banky. V uplynulých dňoch sa nechali počuť, že na politickom zasadnutí budúci týždeň vo štvrtok a ani v ďalších mesiacoch sa základnou sadzbou hýbať nebudú. To je za súčasných podmienok pre českú menu podporný signál.

Zdroj: CZECH FUND, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist