Čínska centrálna banka a krotenie jüanu

Čínska centrálna banka a … 12. jún 2019 12:06   Kurzy mien   Roklen24

Eskalácia obchodných sporov medzi Spojenými štátmi a Čínou potopila od začiatku mája čínsku menu o viac ako 2%. S absenciou vidiny akéhokoľvek posunu k pozitívnejšiemu rozuzleniu pre trhy sa rozbehla špekulácia o možnom dosiahnutí psychologickej hranice 7,00 jüanov za dolár. S touto špekuláciou sa spája silná nervozita z možného odlivu kapitálu z Číny a s ním spojeného výplachu nielen čínskych, ale potenciálne aj svetových trhov. Do hry tak vstupuje čínska centrálna banka, ktorá už teraz, tesne pred zjazdom krajín G20, začína krotiť jüan.

Stávky na oslabenie jüanu podporil aj americký prezident Trump. Ten pohrozil, že ak sa s ním jeho čínsky kolega nestretne na spomínanom zjazde G20 (koniec júna), uvalí na čínsky dovoz dodatočné clá, a to s okamžitou platnosťou. Ešte predtým zapôsobili slová guvernéra čínskej centrálnej banky, ktorý uviedol, že pre jeho inštitúciu nie je v tejto chvíli dôležitá žiadna konkrétna hodnota kurzu.

V nadväznosti na to napríklad banka Goldman Sachs predstavila aktualizovanú predikciu jüanu počítajúcu s prelomením hranice 7,00 jüanov za dolár počas nasledujúcich troch mesiacov. Podľa Goldman pôjde o prirodzené vyústenie nedosiahnutia dohody medzi USA a Čínou, ktoré povedie k preliatiu obchodnej vojny na tú menovú.

Výhľad je to reálny, avšak ak by sme sa zamerali na súčasnú činnosť čínskej centrálnej banky, vyzerá to, že urobí všetko preto, aby kurz jüanu udržala stabilný. Deje sa tak prostredníctvom stanovenia fixingu kurzu, ktorý je už desať dní v kuse silnejší ako očakávania analytikov sledované agentúrou Bloomberg - ide o vôbec najdlhšie obdobie od septembra 2018. Najväčší rozdiel bol pritom dosiahnutý včera, a to o 159 pips. Išlo teda o vôbec najvyššiu hodnotu od augusta 2017, kedy Bloomberg začal tento rozdiel sledovať. Vedľa udržiavanie stabilného kurzu k sile jüanu prispela aj správa o pláne emisie dlhopisov (denominované v jüanoch) na hongkongskom trhu, ktorá by mala podporiť tamojší, offshorový, kurz CNH.

Na základe toho možno súdiť, že čínska menová autorita urobí všetko preto, aby najmä pred zjazdom G20 zabránila akémukoľvek výraznejšiemu oslabeniu svojej meny. To bude zahŕňať nielen stanovenie fixingu, ale takisto aj dlhopisové emisie, či už ide o ich frekvenciu či objemy. Koniec koncom nie je sa čomu diviť, pri pohľade na implikovanú volatilitu najmä offshorového jüanu proti americkému doláru (žltá krivka) v období zahŕňajúcom zjazd G20 je zrejmé, že trhy očakávajú výraznejšie výkyvy spojené najmä s možným neúspechom obchodných rokovaní. My sa prikláňame k tomu, že Čína nakoniec udrží svoj kurz na uzde, čo by aj v prípade neúspešného rokovania Trumpa s Si Ťin-pchingenm nemalo vyústiť v prerazenie psychologickej hranice 7,00 USDCNY.

Ak sa zameriame na vývoj ostatných mien, konkrétne eura voči doláru, v posledných dňoch je zrejmá prevaha európskej meny. Hoci niektoré dáta z eurozóny, ako napríklad júnová dôvera investorov, vykázali napriek očakávaniu slabšie hodnoty: Euro však aj napriek tomu profituje voči doláru vďaka očakávaniam ohľadom zníženia amerických sadzieb. Dnes by k ďalším eurovým ziskom mohol potenciálne prispieť slabší výsledok americkej inflácie za máj.

Aktuálne sa americká mena voči euru v online zmenárni RoklenFx obchoduje za stredový kurz 1,1336 EURUSD, dolárový index sa teda nachádza na hodnote 96,63 bodu. Počas dňa by sa kurz EURUSD mal pohybovať v rozmedzí od 1,1295 do 1,1348 EURUSD.

Česká koruna sa dnes ráno obchoduje blízko hranice 25,60 korún za euro. Prispieva k tomu posilňujúce euro voči doláru.

Posledné české dáta sa týkali inflácie, ktorá v máji skončila nad očakávaniami trhu a ČNB (odhad 2,7% y / y), a to o dve desatiny percentuálneho bodu. Jadrová inflácia bola naopak oproti prognóze českej centrálnej banky nepatrne nižšia. Zverejnené dáta potvrdzujú vyznenie aktuálnej prognózy ČNB, uviedol šéf menovej sekcie ČNB Petr Král vo včerajšom vyjadrení.

K inflácii sa tiež vyjadril aj guvernér ČNB Jiří Rusnok. Podľa neho bolo nad očakávanie vyššie číslo spôsobené najmä volatilnou zložkou potravín, a preto nie je potrebné hľadať akúkoľvek zmenu trendu. Situácia je podľa Rusnoka vyrovnaná - na jednej strane je vyššia inflácia (hoci ide pravdepodobne o jednotlivý výkyv, pretože dlhodobo by sa tempo rastu cien malo približovať k cieľu 2%), na druhej strane spomaľovanie rastu a v posledných dňoch obnovené posilňovanie českej koruny.

Aktuálne sa koruna v online zmenárni RoklenFx obchoduje za stredový kurz 25,61 EURCZK. Podľa našej predikcie by sa kurz voči euru mal držať v rozmedzí 25,59 až 25,67 EURCZK, vo dvojici s dolárom od 22,54 až 22,72 USDCZK.

Priemerný nominálny kurz, zverejnený ECB, bude podľa použitých modelov s vysokou pravdepodobnosťou v uvedenom intervale. Predikcie menových kurzov sú založené na modeli časových radov, ktorý zohľadňuje predchádzajúce hodnotu kurzu i jeho minulú volatilitu. Na presnejšie určenie budúcej volatility je do modelu navyše zakomponovaný faktor zverejňovania makroekonomických dát. Model je tak schopný určiť, kedy možno očakávať zvýšenú či zníženú volatilitu výmenného kurzu.

Disclaimer: Tento článok má len informatívny charakter a neslúži ako investičné odporúčanie podľa zákona o podnikaní na kapitálovom trhu. Pri spracovaní tohto článku autor vychádzal z verejne dostupných zdrojov. Za prípadné chyby v texte alebo v dátach nenesú spoločnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovednosť.

 

Zdroj: Roklen24, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist