ČNB sa v septembri poriadne oprela do zvyšovania úrokových sadzieb

ČNB sa v septembri … 30. september 2021 16:27   Kurzy mien   AKCENTA CZ-SK

Banková rada ČNB na dnešnom zasadnutí prekvapivo zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu rovnú o 75 bázických bodov na 1,50%. V septembrových rozhovoroch sa síce väčšina členov bankovej rady vyjadrovala v tom zmysle, že je potrebné výraznejšie sprísniť menovú politiku, avšak počítalo so zvýšením hlavnej sadzby "len" o 50 bázických bodov. Jedná sa prvý takto rýchle zvýšenie hlavnej sadzby od krízového roku 1997.

Hlavným dôvodom, prečo ČNB takto prudko sadzby zvýšila, je bezpochyby inflácie. A to ako tá aktuálna, tak tá budúca v podobe zvyšujúcich sa inflačných očakávaní. Navyše dochádza k zjavnej kumulácii inflačné riziká. Vo 4. štvrťroku je totiž veľmi pravdepodobné, že medziročný rast inflácie bude atakovať minimálne 5% a výrazne nad 2% bude inflácia aj po väčšiu časť budúceho roka.

To, že sa banková rada k takto silnému kroku rozhodla, je rozhodne chvályhodné v tom zmysle, že berie veľmi vážne inflačný cieľ a zároveň tým jasne potvrdila aj svoju nezávislosť na poli menovej politiky. Zároveň má však takto prudké zvýšenie sadzieb určitú pachuť toho, že sa banková rada s uťahovaním menovej politiky o niečo oneskorila a teraz sa to snaží narýchlo dohnať.

Súčasne má vzhľadom na povahu súčasnej inflácie, kde hrá významnú úlohu ponuková strana, ČNB k dispozícii aj doplnkový nástroj v podobe obnovenia odpredaja výnosov z devízových rezerv. Ak by banková rada začala narýchlo vo väčšom objeme rozpúšťať devízové ​​výnosy, tak by tým lepšie cielila na posilnenie koruny a tým aj na prudko zdražujúca suroviny a materiál. Zároveň by ČNB nemusela sadzby zvyšovať takto prudko a ich zvyšovanie viac vyhladiť.

Autor: Miroslav Novák

Zdroj: AKCENTA CZ-SK, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist