ČNB znižuje úroky najvýraznejšie od krízového roku 2008, koruna mierne oslabuje

ČNB znižuje úroky najvýraznejšie … 26. marec 2020 15:22   Kurzy mien   kurzy.cz

Banková rada Českej národnej banky na svojom dnešnom riadnom politickom zasadaní znížila základnú úrokovú sadzbu viac než sa čakalo, a to rovno o 0,75 percentuálneho bodu.

Nadväzuje tak na zníženie základnej sadzby z minulého týždňa, ktoré bolo najvýraznejšie od februára 2009. Dnešné zníženie sadzby o 0,75 percentuálneho bodu je najvýraznejší redukciou dokonca od novembra 2008, teda od doby keď vrcholila svetová finančná kríza.

Česká národná banka postupuje v súlade s krokmi väčšiny ďalších centrálnych bánk, na čele s tou americkou, ktoré v posledných dňoch a týždňoch takisto prikročili k masívnemu zníženiu základnej úrokovej sadzby. Takýto krok má za cieľ podporiť ekonomiku, napríklad uľahčením úverovania, ktorá zápasí s vysoko ťaživými dôsledkami šíreniu Koronavirové nákazy a opatreniami na boj proti nim.

Česká národná banka tiež znížením základnej sadzby reaguje na pokles radu trhových úrokových sadzieb, pretože ak by svoju základnú sadzbu takto citeľne neznížila, hrozilo by, že bude svoju nečinnosti či prílišným opatrnictvím menové podmienky v SR v tejto kritickej dobe uťahovať, čo by bolo krajne nežiadúce . Uťahovanie hrozí však stále aj teraz, a preto je pravdepodobné ďalšie pomerne skoré zníženie základnej úrokovej sadzby ČNB, hoci už zrejme nie v tomto enormným rozsahu.

Koruna v reakcii na dnešný krok centrálnej banky oslabila z úrovne kurzu k euru pod 27,45 na 27,55, vzápätí ale svoju stratu čiastočne korigovala. Devízové ​​obchodníkov tak teda krok ČNB bezprostredne nijako zásadne neprekvapil.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist