Čo bolo, čo bude ...na finančných trhoch

Čo bolo, čo bude … 16. február 2021 16:01   Komodity   X-Trade Brokers

Čo bolo?

Zlato sa obchodovalo od druhej polovice roka 2018 do druhej polovice minulého roka v rastovom trende. Za nárastom cien zlata stála primárne neistota týkajúca sa pandémie koronavírusu spolu s akomodatívnou politikou centrálnych bánk, čo viedlo k oslabovaniu mien. Od druhej polovice minulého roka sa však rast cien zlata zastavil, a to najmä vďaka tomu, že sa začalo hovoriť o vakcinácii, ktorá by mala podporiť hospodárske oživenie vo svete, čo by viedlo k poklesu dopytu po bezpečných prístavoch, akým je aj zlato.

Čo bude...

Súčasná situácia však naznačuje, že akomodatívna politika centrálnych bánk podporuje infláciu výraznejšie, ako sa očakávalo, pričom centrálne banky na to, aby podporili hospodárske oživenie, musia aj naďalej udržiavať expanzívne monetárne politiky nezmenené. Preto sa dá očakávať, že v druhej polovici tohto roka budeme svedkami vyšších úrovní inflácie v mnohých krajinách sveta, čo by malo podporovať práve bezpečné aktíva, akými sú drahé kovy, no predovšetkým by táto situácia mala podporovať rast cien zlata. Taktiež aj iné alternatívne aktíva vrátane kryptomien môžu benefitovať z prípadného naplnenia spomínaného scenára. V prípade, ak teda skutočne dôjde k akcelerácii inflácie, cena zlata, ako aj iných aktív sa môže dostať na nové historické maximá. Ceny zlata poklesli z maximálnych úrovní zaznamenaných v polovici minulého roka o viac ako 12 percent, preto tieto cenové úrovne môžu byť zaujímavé na nákup tohto drahého kovu.

Lukáš Lipovský
Analytik XTB

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist