Dôvera investorov k ekonomike eurozóny v júni prudko klesla

Dôvera investorov k ekonomike … 11. jún 2019 12:36   Makroekonomika   Patria Finance

Dôvera investorov k ekonomike eurozóny sa v júni nečakane prudko zhoršila, dôvodom je eskalácia obchodného napätia medzi Spojenými štátmi a Čínou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti Sentix. Index dôvery na mesiac jún v eurozóne klesol na mínus 3,3 bodu z 5,3 bodu v máji. Index tak výrazne zaostal za očakávaniami analytikov v ankete agentúry Reuters. Tí predpovedali pokles na 2,9 bodu.
 
"Nové zostrenie obchodného sporu USA a Číny má na ekonomiku eurozóny citeľný dopad," uviedol šéf spoločnosti Sentix Manfred Hübner.

Čiastkové index očakávaní sa znížil z mínus 0,3 na mínus 12,3 bodu a dospel tak na najnižšiu úroveň od tohtoročného februára, kedy predstavoval mínus 17,3 bodu. Index hodnotiaci súčasnú hospodársku situáciu klesol na 6,0 z 11,0 bodu.

V Nemecku, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou, dôvera investorov vstúpila do negatívneho teritória prvýkrát od apríla 2010, predstavovala mínus 0,7 bodu. "Tým je recesia veľmi pravdepodobná," upozornil Hübner.

Popri vplyve obchodných sporov na nemeckú ekonomiku orientovanú na vývoz sú v centre pozornosti tiež diskusia o ochrane klímy. "Automobilový priemysel ako kľúčový priemysel krajiny je stále v kríze, ktorú si sám spôsobil, a súčasná neschopnosť vládnucej koalície konať v tomto prostredí k stabilizácii neprispieva," dodal Hübner.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist