ECB by mohla/mala vytiahnuť rovnakú kartu ako Fed a hneď zvýšiť sadzby o 75 bodov

ECB by mohla/mala vytiahnuť … 7. september 2022 11:35   Investovanie   kurzy.cz

ECB zajtra rozhodne o ďalšom nastavení sadzieb. Donedávna sa centrálna banka zdráhala výraznejšie zasahovať do stanovovania sadzieb ako americký Fed. Teraz, keď inflácia na starom kontinente enormne rastie, sa však zdá, že sa vydá rovnakou alebo aspoň podobnou cestou ako hlavná svetová centrálna banka a pristúpi k okamžitému zvýšeniu o 75 bázických bodov.

Členka správnej rady Isabel Schnabelová už skôr naznačila takýto krok ako možný a táto myšlienka má podporu aj u niektorých popredných ekonómov. Inflácia v eurozóne rastie k 10 % a je potrebné obmedziť najmä inflačné očakávania. Na to sa zdá byť vhodnejší alebo primeranejší silný zásah vo výške 75 bodov.

Samotná ECB v predchádzajúcich komentároch naznačila, že je pripravená do určitej miery obetovať potenciálny hospodársky rast, aby skrotila infláciu. V tomto ohľade začína zdieľať názory s americkým Fedom.

Podľa analytikov Deutsche Bank by sa "neutrálna" alebo optimálna úroveň kľúčových sadzieb na udržanie stabilného hospodárskeho vývoja v eurozóne mala pohybovať niekde medzi 1 a 2 %. Aby sa dosiahol požadovaný účinok, mohlo by v krátkodobom horizonte dôjsť k zvýšeniu nad uvedenú hornú hranicu.



Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist