ECB včera prekvapila tým, že povolila zvýšenie sadzieb o 50 bodov

ECB včera prekvapila tým, … 10. jún 2022 15:22   Kurzy mien   Česká spořitelna

 

Na včerajšom zasadnutí ECB podľa očakávaní ponechala úrokové sadzby nezmenené a zároveň podľa očakávania 1. júla ukončila program QE (APP).

Trhy čakali najmä na budúce zámery ECB. V júli sa ECB (podľa očakávaní) prikláňa k zvýšeniu sadzieb o 25 bodov. Ďalšie zasadnutie sa potom uskutoční v septembri a ECB na jednej strane potvrdila, že bude sledovať údaje, na druhej strane oznámila možnosť zvýšenia sadzieb o 50 bodov. Trhy sa doteraz prikláňali k štandardnému zvýšeniu sadzieb o 25 bodov. V tomto ohľade teda ECB prekvapila tým, že sa pravdepodobne zvýšila rýchlejšie, ako sa pôvodne očakávalo.

Aby ECB v septembri nezvýšila sadzbu o 50 bodov, ale len o 25 bodov, bude vraj chcieť vidieť výrazný pokrok v inflácii. Vzhľadom na súčasný vývoj a oneskorenie údajov je to dosť nepravdepodobné.

V súčasnosti ECB očakáva postupné zvyšovanie sadzieb po septembri. To bude závisieť od hospodárskeho vývoja.

Rýchlosť zvyšovania sadzieb bude výrazne závisieť od vývoja výnosov dlhopisov v južnej časti eurozóny. Ak by sa spread voči nemeckým výnosom výrazne rozšíril a krajinám na juhu eurozóny by hrozili hospodárske problémy, ECB by pravdepodobne sadzby tak rýchlo nezvyšovala. V tejto chvíli ECB oznamuje, že je pripravená upraviť reinvestície QE (hoci ECB ukončila QE, bude reinvestovať existujúci objem splatných dlhopisov), aby tomu zabránila. Podrobnosti nepoznáme, ale takáto politika môže len umožniť rýchlejší rast sadzieb. Napadá ma možnosť, že by ECB kúpila viac talianskych dlhopisov a menej nemeckých dlhopisov výmenou za splatné nemecké dlhopisy, čím by sa napríklad priblížilo rozpätie.

Preto v súčasnosti posúvame našu prognózu ECB smerom nahor, keďže odhodlanie ECB sa zdá byť z hľadiska konsenzu jej vedenia pomerne pevné. Dôvodom je pravdepodobne aj ochota ECB zabrániť zvyšovaniu spreadov medzi južnými štátnymi a nemeckými výnosmi.

Trhy sú teraz ešte optimistickejšie a očakávajú, že ECB by mohla v tomto roku dvakrát zvýšiť sadzby o 50 bodov a dvakrát o 25 bodov a depozitná sadzba by podľa trhových očakávaní mohla byť do konca tohto roka na úrovni 1,00 %. Takýto vývoj je podľa nášho názoru možno až príliš optimistický, keďže teraz na jeseň očakávame spomalenie ekonomiky eurozóny, ktorú viac ovplyvní vojna na Ukrajine a vysoké ceny energií (resp. inflácia všeobecne). Ak by k tomu došlo, ECB by si pravdepodobne dala pauzu.

Jiří Polanský

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist