EUR klesá po údajoch o španielskom HDP a CPI

EUR klesá po údajoch … 28. apríl 2023 10:01   Makroekonomika   XTB Online Trading

 

Dnes o 9:00 bola zverejnená správa o HDP za 1. štvrťrok 2023 a predbežné údaje o CPI za apríl zo Španielska. Zatiaľ čo údaje o inflácii boli nižšie, než sa očakávalo, HDP prekonal očakávania. Celková inflácia CPI sa medziročne zrýchlila z 3,3 % na 4,1 %, trh však očakával zrýchlenie na 4,4 %. Medzitým rýchla správa o HDP ukázala, že španielska ekonomika v 1. štvrťroku 2023 rástla tempom 3,8 % r/r, čo je viac ako 2,6 % vykázaných za 4. štvrťrok 2022 a viac ako 3,1 % r/r, ktoré očakával trh.

Zdá sa, že trhy pripisujú väčšiu váhu podhodnoteniu údajov o inflácii, pričom euro po týchto správach mierne kleslo. Nižšie než očakávané inflačné tlaky znamenajú, že ECB bude mať v budúcnosti menej dôvodov pokračovať v prudkom zvyšovaní sadzieb. Veľa však bude závisieť od zverejnených údajov z ostatných európskych krajín, najmä z Nemecka.

EURUSD po zverejnení španielskych údajov klesol, čím vymazal približne polovicu pohybu nahor, ktorý vyvolalo zverejnenie francúzskeho CPI o 8:45.

Zdroj: xStation5

 

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist