Forint v extáze z vidiny skorého zvyšovania sadzieb MNB

Forint v extáze z … 18. máj 2021 15:42   Kurzy mien   ČSOB-Dealing

Dramatické udalosti sa včera odohrávali na maďarskom devízovom trhu, ktorý reagoval na veľmi jastrabovité slová viceguvernéra MNB Barnabáša Virág. Ten povedal, že centrálna banka si želá reagovať na pretrvávajúce inflačné tlaky cez svoju základnú sadzbu (teraz 0,6%). Forint začal masívne posilňovať a trh začal masívne špekulovať, že k zvýšeniu dôjde už v júni či dokonca v máji. Celá vec je navyše komplikovaná tým, že MNB riadi menovú politiku cez dve sadzby - vedľa tej základnej používa aj jednotýždňovej depozitnú sadzbu (teraz na úrovni 0,75%). Hoci my si nemyslíme, že by MNB mohla sadzby zdvihnúť už tento (jednotýždňovej depo) či budúci týždeň (základná), tak v júni sa tak najneskôr stane. Pre forint je skoré začatie cyklu uťahovania menovej politiky pochopiteľne veľmi dobrou správou.

Dodajme, že forint mal dnes ráno ďalší dôvod k posilneniu, lebo v Maďarsku bol zverejnený výsledok HDP za prvý kvartál a ekonomika vykázala nečakaný mezikvartálny rast o 1,9% (medziročne poklesla o 2,3%).

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist