GBP získava napriek nejasnostiam v severoírskom protokole

GBP získava napriek nejasnostiam … 27. február 2023 16:34   Kurzy mien   XTB Online Trading

GBP získava napriek nejasnostiam v severoírskom protokole


Britský premiér Rishi Sunak sa dnes vo Windsore stretol s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, aby rokovali o brexite, presnejšie o tzv. severoírskom protokole. Ide o jednu z posledných nevyriešených otázok, ktoré bránia uzavretiu kapitoly brexitu. Rishi Sunak má o 19.30 h vystúpiť s vyhlásením o rokovaniach v britskej Dolnej snemovni. Okolo výsledku rokovaní však panuje veľa nejasností.

Steve Baker, britský štátny tajomník pre Severné Írsko a tvrdý brexitár, na otázku novinárov pri odchode z Downing Street 10 povedal, že premiér Sunak je na pokraji dosiahnutia fantastickej dohody. Neskôr médiá informovali, že severoírskej Demokratickej unionistickej strane (DUP) sa dohoda páči a je pripravená ju čoskoro prijať. Tento optimizmus však bol neskôr spochybnený, keď líder DUP Donaldson novinárom povedal, že výsledok rokovaní nevníma ani pozitívne, ani negatívne a že jeho strana si bude musieť vziať čas na analýzu návrhu a toho, ako reaguje na obavy DUP.

Vzhľadom na to panuje veľká neistota a Sunakovo vyhlásenie dnes o 21.30 hod. môže byť skôr aktualizáciou ako oznámením. Napriek tomu sa šterlingy počas dňa obchodovali vyššie a v čase tlače boli najvýkonnejšou menou G10. Pri pohľade na graf GBPUSD na intervale D1 vidíme, že pár sa odrazil od zóny podpory vyznačenej 38,2 % retracementom klesajúceho pohybu, ktorý sa začal v polovici roka 2021. Treba však povedať, že väčšina tohto pohybu bola spôsobená oslabením USD po neuspokojivých údajoch o objednávkach tovarov dlhodobej spotreby za január o 14:30.

Zdroj: xStation5

 

Zdroj: XTB Online Trading, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist