Inflácia v eurozóne podľa očakávaní, čo na to eurodolár?

Inflácia v eurozóne podľa … 28. jún 2019 16:33   Makroekonomika   ČSOB-Dealing

Inflácia v eurozóne podľa predbežných odhadov zostáva na stabilne nízkych 1,2% - najnižšiu úroveň od začiatku roka 2018. Mení sa však jej štruktúra. Kým pohonné hmoty a energie zvoľňujú tempo svojho rastu (z 5,3% v apríli na 1,6% medziročne v júni), jadrová inflácia silnie späť nad 1%. Pre ECB z toho ale nič zásadné neplynie. Jadrová inflácia je v tomto roku kvôli výraznejšiemu posunu Veľkej noci opäť veľmi rozkolísaná a osciluje medzi 0,8 a 1,3%. Pri pohľade na slabnúci ekonomický rast a zvoľnenie pre-inflačných tlakov na niektorých pracovných trhoch v eurozóne nie je veľa dôvodov vsádzať na jej trvalejšie nárast.

Aj preto bude ECB na jeseň podľa nás vážne koketovať s myšlienkou ďalšej menovej expanzie. To síce nie je pre euro nič príjemné, ​​na druhú stranu bude to pravdepodobne opäť americký Fed a jeho politika, čo bude určovať pohyb EURUSD. Fed síce nezačne znižovať úrokové sadzby tak agresívne, ako mu diktuje trh, ale pravdepodobne začne skôr ako ECB a má o poznanie väčší priestor na uvoľnenie menovej politiky. To samo o sebe môže dolár držať na fronte s eurom v defenzíve.

Zdroj: ČSOB-Dealing, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist