Koruna v tomto roku posilňuje takmer najviac na svete, preto trh zmierňuje svoje očakávania ďalšieho zvyšovania úrokových sadzieb ČNB. Rýchlo posilňujúca koruna čiastočne "robí prácu" za CNB

Koruna v tomto roku … 11. január 2022 16:00   Kurzy mien   Trinity Bank

V priebehu minulého týždňa trh mierne znížil svoje stávky na prudké zvýšenie kľúčových úrokových sadzieb Českej národnej banky (graf). Zatiaľ čo pred týždňom očakávala, že základná úroková sadzba ČNB sa v nasledujúcich troch mesiacoch zvýši na 4,75 %, teraz sa domnieva, že to bude skôr len 4,5 %. 

 

Trh zmierňuje očakávania týkajúce sa zvýšenia sadzieb ČNB. Minulý týždeň boli vyššie (žltá krivka) ako dnes (zelená)...

Hlavným dôvodom je rýchle posilnenie koruny v tomto roku. Dôvodom je sprísňovanie menových podmienok v ekonomike v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb aj posilňovania výmenného kurzu. 
Spolu s maďarským forintom a juhoafrickým random koruna v tomto roku posilnila voči doláru a euru najvýraznejšie zo všetkých mien rozvíjajúcich sa trhov. Spomedzi svetových mien je koruna v zhodnocovaní voči doláru na šiestom mieste, pričom ju okrem forintu a randu predbehli aj nie príliš významné meny Namíbie, Lesotha a Svazijska (pozri tabuľku).  

Koruna v tomto roku posilnila voči doláru takmer najviac na svete a celkovo sa umiestnila na šiestom mieste...

Podľa údajov agentúry Bloomberg dnes koruna voči euru posilnila na 24,316. Za posledných desať rokov dosiahol silnejšiu úroveň voči euru len v jediný deň, a to 11. septembra 2012, keď posilnil na 24,278. Je možné, že túto úroveň prekoná už dnes. Koruna by tak bola najsilnejšia dokonca za celé obdobie od septembra 2011. 

Lukáš Kovanda, PhD.

Národná hospodárska rada vlády (NERV)
Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist