Mayová končí. Libru môže oslabiť napríklad Johnson

Mayová končí. Libru môže … 7. jún 2019 13:36   Kurzy mien   Roklen24

Britská premiérka Theresa Mayová dnes končí na pozícií lídra konzervatívnej strany. V čele vlády však zostane najmenej do konca júla, kedy by mal byť známy jej nástupca na poste premiéra a šéfa strany. Pokiaľ pôjde o euroskeptika, odhady predpovedajú oslabenie libry až na dvojročné minimá.

Posledný prieskum agentúry Bloomberg ukázal, že ak by sa na miesto britského premiéra usadil priaznivcov tvrdého brexitu, ako je napríklad konzervatista Boris Johnson, ktorého meno sa spomína asi najčastejšie, libra by mohla oslabiť o 2% až k hodnote 1,240 GBPUSD. Pravdepodobnosť toho, že na premiérske kreslo zasadne tzv. "Hard Brexiteer", dosahuje podľa Bloombergu 70%.

Aj napriek tomu však prevažuje viera, že na scenár odchode z EÚ bez dohody nakoniec nedôjde. Druhá najvyššia pravdepodobnosť v rámci sledovaného šetrenia, a to 67,5%, je priraďovaná variante posunu článku 50 za koniec októbra. To by mohlo podľa mediánu odhadu libru podporiť k silnejším úrovniam okolo 1,300 GBPUSD. Zároveň by ale vzrástla pravdepodobnosť predčasných volieb a s nimi aj možnosť druhého referenda.

My sa prikláňame k tomu, že hoci nemožno tvrdý brexit úplne vylúčiť, pravdepodobnejší scenár bude ďalšie odloženie článku 50. Každopádne platí, že nástupca Theresy Mayovej nebude mať ľahkú situáciu, či už je reč o vyjednávaní s opozíciou či s predstaviteľmi EÚ. Aj z toho dôvodu vidíme riziká na libre naklonená smerom k prípadnému oslabeniu, k čomu by mala prispieť aj absencia akejkoľvek úrokovej akcie zo strany Bank of England. Do doby, než bude zvolený nový premiér a líder konzervatívcov, však nečakáme výraznejšie výkyvy. Podľa dát agentúry Bloomberg by sa libra mala počas budúceho mesiaca udržať v pásme 1,250-1,290 s viac ako 60% pravdepodobnosťou.

Ak sa zameriame na súčasné dianie, trhy vstrebávajú včerajší výstup zo zasadnutia Európskej centrálnej banky. Tá sadzby síce ponechala bez zmeny, predĺžila však výhľad na ich zotrvanie na súčasných úrovniach až do konca prvej polovice roka 2020. Guvernér ECB Draghi potom uviedol, že banka je pripravená v prípade potreby konať, čo by za situácie "nepriaznivých okolností" zahŕňalo všetky nástroje, vrátane prípadného zníženia sadzieb či reštartu programu QE.

Celkovo vyznela včerajšie ECB o niečo menej holubičia, než niektorí trhoví účastníci čakali. Euro preto v prvej vlne spevnilo smerom k 1,1300 EURUSD. Dnes ráno už časť týchto ziskov odovzdáva. Na slabšie európskej mene sa počas piatku podpísala napríklad nad očakávania horšie dáta nemeckého priemyslu a zverejnená revízia výhľadu nemeckého rastu smerom nadol zo strany Bundesbank. Svoju úlohu mohlo zohrať aj neúspešné prvé kolo obchodného vyjednávania medzi USA a Mexikom.

Z ďalšieho diania by sa na kurze eurodolári mal prejaviť výsledok májovej tvorby nových pracovných miest mimo poľnohospodárstva v rámci USA. Z vývoja posledných dní je potom zrejmé, že aj napriek tomu, že americké výnosy padajú, dolár príliš neoslabuje. Deje sa tak preto, že úrokový diferenciál aj napriek poklesu na americkej strane zostáva naďalej dostatočne veľký.

Aktuálne sa dolár voči euru v online zmenárni RoklenFx obchoduje za stredový kurz 1,1259 EURUSD, dolárový index sa potom nachádza na hodnote 97,06 bodu. Počas dňa by sa kurz EURUSD mal pohybovať v rozmedzí od 1,1230 do 1,1292 EURUSD. *

Česká koruna tento týždeň postupne silnie smerom k hranici 25,60 za euro. Podporila ju nielen nad očakávania lepšie dáta (mzdy za 1Q či priemysel za apríl), rovnako tak i posilňujúci euro voči doláru.

Dnes nás žiadne české štatistické dáta nečakajú. V budúcom týždni bude v ČR najsledovanejším číslom inflácia za máj, ktorá bude zverejnená v utorok.

Aktuálne sa česká koruna v online zmenárni RoklenFx obchoduje za stredový kurz 25,63 EURCZK. Podľa našej predikcie by sa kurz voči euru mal držať v rozmedzí 25,61 až 25,70 EURCZK, vo dvojici s dolárom zase od 22,68 až 23,86 USDCZK. *

* Priemerný nominálny kurz, zverejnený ECB, bude podľa použitých modelov s vysokou pravdepodobnosťou v uvedenom intervale. Predikcia menových kurzov sú založené na modeli časových radov, ktorý zohľadňuje predchádzajúce hodnotu kurzu i jeho minulú volatilitu. Na presnejšie určenie budúcej volatility je do modelu navyše zakomponovaný faktor zverejňovanie makroekonomických dát. Model je tak schopný určiť, kedy možno očakávať zvýšenú či zníženú volatilitu výmenného kurzu.

Upozornenie: Tento článok má len informatívny charakter a neslúži ako investičné odporúčanie podľa zákona ČR č. 256/2004 Zb. o podnikaní na kapitálovom trhu. Pri spracovaní tohto článku autor vychádzal z verejne dostupných zdrojov. Za prípadné chyby v texte alebo v dátach nenesú spoločnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovednosť.

Zdroj: Roklen24, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist