MMF: Z krajín Višegrádu poškodí koronavírus najviac Česko a Slovensko

MMF: Z krajín Višegrádu … 14. apríl 2020 17:21   Makroekonomika   kurzy.cz

Medzinárodný menový fond predpovedá, že česká ekonomika vykáže tento rok kvôli koronavírusy hlbší prepad než ekonomiky zostávajúcich krajín Vyšehradskej skupiny. Kým Česko má prísť o 6,5 percenta svojho minuloročného výkonu, Maďarsko ani nie o polovicu, len o 3,1 percenta. Poľská ekonomika stratí podľa MMF 4,6 percenta a Slovensko 6,2 percenta.

Nutné však povedať, že minimálne voči Česku je prognóza MMF stále ešte príliš optimistická. Realistickejší je teraz predpoklad poklesu ekonomiky v pásme od ôsmich do dvanástich percent.

Tak ako tak ale prognóza MMF dokladá, že Česko bude v rámci krajín strednej a východnej Európy jednou z najpostihnutejších krajín. Veď z takzvaných nových krajín EÚ, ktoré do Únie vstúpili v roku 2004 alebo neskôr, sa má tento rok podľa MMF hlbšie ktoré Česko prepadnúť už len Chorvátsko, Slovinsko, Estónsko, Lotyšsko a Litva.

Českú ekonomiku v porovnaní s ostatnými krajinami Visegrádskej skupiny, ale napríklad aj v porovnaní s Bulharskom alebo Rumunskom, zrádza jej citeľnejší závislosť na automobilovom priemysle a na Nemecku ako takom, často na subdodávateľské báze. Nemecko by sa podľa MMF malo tento rok prepadnúť dokonca o sedem percent a týmto svojím pádom výrazne "stiahne" dole tiež práve Českú republiku.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národná ekonomická rada vlády (NERV)
hlavný ekonóm

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist