OIL.WTI (31.05.2022) - Graf dňa

OIL.WTI (31.05.2022) - Graf … 31. máj 2022 13:55   Komodity   X-Trade Brokers

 

Embargo EÚ na ruskú ropu je dnes ráno najväčšou udalosťou na finančných trhoch. Členovia EÚ sa konečne dohodli na podobe embarga. EÚ sa rozhodla zakázať dovoz ruskej ropy z mora, ktorý tvorí približne dve tretiny celkového dovozu ruskej ropy do EÚ. Výnimka bola udelená pre dovoz ropy ropovodom z dôvodu odmietnutia Maďarska. Zákaz dovozu ruskej ropy po mori nadobudne účinnosť o šesť mesiacov a zákaz dovozu ropných derivátov po mori nadobudne účinnosť o osem mesiacov. Hoci sa na tok ropy cez ropovod Družba embargo nevzťahuje, Poľsko aj Nemecko, krajiny napojené na severnú vetvu ropovodu, sa zaviazali znížiť dovoz ruskej ropy na nulu. To znamená, že Európska únia by mala do konca roka znížiť celkový dovoz ruskej ropy a ropných derivátov o 90 %.

Hoci zatiaľ nepoznáme podrobnosti dohody, EÚ by mala ísť ďalej ako len k zákazu dovozu. EÚ sa tiež dohodla na zákaze poskytovania poistenia pre dovoz ruskej ropy do tretích krajín po mori. Vzhľadom na to, že niektoré z najväčších svetových poisťovní sú z EÚ, to znamená, že Rusko môže mať problém nájsť poisťovňu, ktorá by bola ochotná poskytnúť ochranu jeho vývozu ropy.

Tieto správy vyvolali ďalšiu vlnu nákupov ropy. Hoci embargo je veľká vec, rokovania už nejaký čas prebiehajú a trhy očakávali, že embargo bude v nejakej forme skôr či neskôr zavedené. Preto dnes nie sme svedkami výrazného rastu cien ropy, ale skôr pokračovania predchádzajúceho rastu. Pri pohľade na intervalový graf H4 OIL.WTI vidíme, že cena pokračuje v pohybe smerom nahor po prelomení cenovej zóny definovanej 61,8 % retracementom. Dnešný pohyb nahor posunul cenu k hornej hranici stúpajúceho kanála. Prvý pokus o prekonanie tejto prekážky zlyhal a býky stratili trochu sily. Napriek tomu sa OIL.WTI naďalej obchoduje so ziskom 1,4 %.

Zdroj: xStation5

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist