OPEC+ môže zvýšiť produkciu

OPEC+ môže zvýšiť produkciu 3. jún 2022 09:45   Komodity   Česká spořitelna

 

Podľa včerajších informácií OPEC+ môže od júla zvýšiť ťažbu ropy o takmer 650 000 barelov denne. Ide o väčšie zvýšenie výroby, než sa donedávna plánovalo. Môže to byť reakcia na nižšiu produkciu v Rusku a vplyv môžu mať aj diplomatické rokovania.

Zvýšiť ťažbu by mohli najmä Saudská Arábia a SAE, ktoré patria medzi málo krajín s kapacitou na zvýšenie ťažby. Osobne si myslím, že dôvodom môžu byť aj obavy týchto krajín z hrozby globálnej recesie, ku ktorej môžu výrazne prispieť vysoké ceny komodít. Ak by totiž došlo k výraznému ochladeniu svetového dopytu, cena ropy by mohla prudko klesnúť, čo by pocítili aj príslušné krajiny.

Cena ropy Brent sa veľmi mierne korigovala, ale tento pohyb nebol výrazný. Pravdepodobne jej pomohlo, že EÚ súhlasila so šiestym balíkom sankcií, ktorého súčasťou je zákaz dovozu väčšiny ruskej ropy (dovoz cez tankery, ropovody bude naďalej povolený). 

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist