Politico: Z Holandsko sa takmer stal drogový štát, cena je vysoká

Politico: Z Holandsko sa … 31. júl 2019 22:52   Ekonomika   Patria Finance

Erik de Jong sa stará o ochranu lesov v holandskom Severnom Brabantsku a pre Politico uviedol, že keď vo svojej práci začínal, len výnimočne nachádzal odpad spojený s výrobou drog v jeho krajine. Teraz ide ale podľa jeho slov o bežnú záležitosť - niekedy až desaťkrát do týždňa nachádza prázdne sudy, plastové vrecia a podobný odpad, ktorý predtým slúžil na výrobu drog.

Podľa Politica sa totiž Severné Brabantsko stalo v Európe najväčším producentom syntetických drog, ako je extáza a amfetamín.

Podľa holandských vedcov dosiahla predajná hodnota drog vyrobených v ich krajine minulý rok takmer 19 miliárd eur.

"Odvetvie výroby syntetických drog sa zrodilo v šesťdesiatych rokoch, výroba amfetamínu postupne prešla na extázu. Väčšina je produkovaná na export, asi 80% jej skončí v iných krajinách v Európe, juhovýchodnej Ázii a Austrálii, "píše Politico.

Jedna pilulka extázy podľa neho stojí v Severnom Brabantsku 2 eurá, v Austrálii 25 eur, takže export prináša obrovské zisky.

Výroba syntetických drog so sebou nesie obrovské množstvo chemického odpadu. Odhaduje sa, že v Holandsku je to 255 000 kilogramov na hlavu za rok. Väčšina z neho býva prevážaná niekam na vidiek - v roku 2018 bolo nahlásených 109 skládok a 83 v roku 2017.

Politico píše, že výrobcovia drog prichádzajú stále s novými nápadmi, ako sa ho zbaviť: v umývacích linkách pre automobily či trebárs v hnojivách. Odpadové kyseliny pritom spôsobujú problémy v odpadových systémoch, chemické látky môžu byť zdraviu nebezpečné a dostávajú sa do spodných vôd. K tomu sa pridávajú vysoké náklady na likvidáciu odpadu.

Politico tvrdí, že výroba a obchod s nezákonnými drogami ťaží v Holandsku z "rozvinutej kriminálnej siete" a podľa policajných odborov Holandsko pripomína takzvané drogové štáty. Teda krajiny, kde sú verejné inštitúcie penetrované vplyvom a peniazmi drogových mafií. Polícia vraj sleduje, ako sa "z malých kriminálnikov stávajú bohatí podnikatelia, ktorí sa pohybujú na trhu nehnuteľností či trebárs cestovných agentúr". Minister spravodlivosti Ferdinand Grapperhaus preto predstavuje súbor nových zákonov, ktorý má boj s nimi uľahčiť. Hovorí ale aj o potrebe zmeniť prístup celej EÚ.

A Politico dodáva, že súčasný stav môže odrážať aj holandskú "politiku tolerancie" voči predaju marihuany a prostitúcii.

Zdroj: Politico

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist