Posilňovanie českej koruny môže mať krátky život

Posilňovanie českej koruny môže … 2. jún 2020 17:04   Kurzy mien   Komerční banka

Koruna sa dnes dostala až pod úroveň 26,60 CZK / EUR a bol tak najsilnejšia od polovice marca. Hoci v priebehu dňa časť svojich ziskov zmazala, skončila v porovnaní s predchádzajúcim dňom o 0,4% silnejšia (na 26,65 CZK / EUR). Stále sa tak vezie na pozitívnom sentimente, ktorý je viditeľný na akciových trhoch aj na kurze eura voči doláru. Ako sme však už upozorňovali, považujeme súčasné hodnoty domáceho kurzu za fundamentálne neodôvodnené a v nasledujúcich dňoch očakávame korekciu. Z domácich dát bol zverejnený spresnený odhad rastu HDP. Podľa neho česká ekonomika v prvom štvrťroku klesla o niečo menej, než naznačoval prvý odhad. Na koronavírus doplatila všetky odvetvia s výnimkou stavebníctva, ktoré zaznamenalo medzikvartálny nárast pridanej hodnoty o solídnych 0,7%. Naopak najviac bolo zasiahnuté odvetvie obchodu, dopravy, pohostinstvá a ubytovanie, kde pridaná hodnota klesla medzikvartálne o 5,4%. K poklesu pridanej hodnoty však došlo aj v spracovateľskom priemysle, ktorý sa však s problémami stretával aj v minulom roku. Viac sme sa tejto téme venovali tu: https://bit.ly/2MkYeYP.

Okrem českej koruny dnes posilňoval aj poľský zlotý. Ten sa posunul na úroveň 4,395 PLN / EUR. K situácii v poľskej ekonomike sa vyjadrovala tamojšia centrálna banka. Podľa ich slov sú jej súčasné kroky dostačujúce a znižovanie úrokových sadzieb do záporu netreba (centrálna banka minulý týždeň znížila kľúčovú úrokovú sadzbu nečakane na 0,1%). Jediným outsiderom v regióne bol tak dnes maďarský forint, ktorý oslabil o 0,2% na úroveň 345,6 HUF / EUR. Náladu mu nevylepšil ani indikátor PMI za máj, ktorý sa už odrazil od dna a predčil trhové očakávania.
Autor: Jana Steckerová

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist