Problémy amerického dlhového stropu

Problémy amerického dlhového stropu 17. máj 2023 10:17   Makroekonomika   Česká spořitelna

Pri tejto poslednej téme sa oplatí trochu pozastaviť. Ministerstvo financií USA predpokladá, že bez zvýšenia limitu štátneho dlhu mu začiatkom júna dôjdu peniaze. Prezident Biden a demokrati v Kongrese požadujú schválenie zvýšenia, zatiaľ čo republikáni ho odmietajú, ak sa nedohodnú na určitom znížení vládnych výdavkov.

Podobné napätie často vzniká na celom území Veľkého voza. Zatiaľ sa vždy skončilo zvýšením stropu, aj keď často na poslednú chvíľu a až po krvavých rokovaniach medzi (prezidentom a) kongresmanmi z dvoch tamojších dominantných politických strán. Posledné zvýšenie stropu bolo dohodnuté koncom roka 2021 na 31,4 bilióna dolárov.

V roku 2011 bolo napätie také veľké, že agentúra S&P Global Ratings znížila rating USA z perfektného AAA na iba AA+ (odvtedy ho nezvýšila; ostatné dve hlavné agentúry dlhodobo držia rating USA na úrovni AAA).

Finančné trhy začínajú byť nervózne: výnosy krátkodobých štátnych cenných papierov (pokladničných poukážok) za posledné dva týždne prudko vzrástli.

Ak by pravdepodobnosť platobnej neschopnosti USA naďalej rástla, výrazne by sa zvýšili nielen výnosy z amerických štátnych cenných papierov, ale napríklad aj úrokové sadzby na miestnych kreditných kartách a hypotékach, ktoré sú na tieto výnosy naviazané.

Ceny akcií by pravdepodobne začali klesať a nálada spotrebiteľov a podnikov by sa zhoršila (okrem iného aj preto, že by sa začali odkladať platby od vlády USA dôchodcom a príjemcom iných sociálnych dávok, ale napríklad aj nemocniciam a armáde). Ekonomika USA by sa určite dostala do recesie - a s ňou aj zvyšok sveta. V mnohých krajinách by výrazne vzrástla nezamestnanosť.

Autor: Michal Skořepa

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist