Rakúšania siahli zahraničným pracovníkom na dávky, Brusel nesúhlasí a hrozí súdom

Rakúšania siahli zahraničným pracovníkom … 30. júl 2019 16:37   Práca   TNBiz

Kvôli rozhodnutiu zaviesť u zahraničných pracovníkov tzv. indexáciu prídavkov na deti, môže Rakúsko skončiť pred Súdnym dvorom EÚ.

Zavedenie novej úpravy sa dotklo aj tisícok slovenských detí.

Zmena sa týka cudzincov, ktorí v Rakúsku pracujú a odvádza dane, ale ktorých deti žijú za rakúskymi hranicami.

Rodičom, ktorí v Rakúsku pracujú, poctivo dania svoju výplatu, ale ktorých rodiny žijú za hranicami, zobrala rakúska vláda od 1. januára veľkú časť prídavkov na deti.

Zaviedla totiž tzv. indexáciu, kedy dávky odstupňovala podľa toho, aká je životná úroveň a cenová hladina v krajinách, kde deti žijú.

Základné mesačné prídavky na dieťa sú v Rakúsku 114 euro.

Rodič, ktorý však za prácou do Rakúska dochádza, o veľkú časť dávky prišiel. Po zavedení indexácie totiž dostáva len 43,4 euro.

Zmena sa rodičom nepáči, pričom už zhruba tisícka Slovákov ju na začiatku roka u rakúskych súdov napadla. Za porušenie práva Únie ju považuje aj Európska komisia. S Rakúskom vedie konanie a Viedeň sa teraz priblížila k tomu, že bude musieť svoju právnu normu obhajovať pred Súdnym dvorom EÚ.

Podľa Európskej komisie porušuje rakúsky zákon legislatívu EU o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia a zásadu rovnakého zaobchádzania s pracovníkmi. Komisia na to Viedeň upozornila listom, rakúska odpoveď ju ale neprinútila zmeniť názor. Preto teraz zasiela formálne upozornenia. Rakúšania budú mať dva mesiace na nápravu. Ak Komisia usúdi, že náprava, ktorú Rakúsko prijalo, nie je dostatočná, môže prípad odovzdať súdu.

"V Európskej únii nie sú žiadni pracovníci druhej kategórie a žiadne deti druhej kategórie," hnevala sa eurokomisárka pre sociálne veci Marianne Thyssen.

Požaduje, aby v prípade, že zahraniční pracovníci odvádzajú do systému sociálneho zabezpečenia rovnakú sumu ako tí, ktorí v Rakúsku žijú, mali nárok na rovnako vysoké dávky.

Podľa televízie ORF sa zníženie dávok dotklo 125 tisíc detí, najčastejšie Maďarov (28 700), Slovákov (27 180), Poliakov (14 865) a Rumunov (14 213).

Mnohé rodiny prišli o viac ako 50% príspevku. Viedeň je ale presvedčená, že je všetko v poriadku a v súlade s európskym právom.

 

Zdroj: TNBiz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist