Ritholtz: Ako počas ďalšej krízy investovať a profitovať

Ritholtz: Ako počas ďalšej … 18. jún 2019 12:13   Investovanie   Patria Finance

Od tej doby, čo v roku 2009 skončila kríza, boli investori varovaní, že je ďalší pokles za rohom.

Ale ako sme videli, žiadna z týchto predikcií nevyšla. Chytrí investori predikciám, ktoré boli subjektívne a nemali valnú hodnotu, nevenovali príliš pozornosti.

Campbell R. Harvey je profesor na Duke University a bádateľ Národného úradu pre ekonomický výskum, ktorý okrem iného poskytuje oficiálne dáta začiatku a konca expanzií a kontrakcií. Harvey ale hlavne spravuje jeden z nejrigoróznějších modelov na analýzu potenciálu budúcej hospodárskej recesie. Nie je to žiadny pojašenec, práve naopak. Je to pokojný výskumník.

V poslednej diskusii na YouTube zmieňoval štyri varovné signály blížiacej sa recesie.

Prvým z nich je globálny výhľad podnikania. Ten tento mesiac odhalil, že dve tretiny finančných riaditeľov očaká príchod recesie do konca roka 2020.

Druhým faktorom je „uplatňovanie anti-rastového protekcionizmu“, čiže ciel a obchodného napätia.

Tretím je trhová volatilita, ktorá podľa neho pravidelne vykazuje falošné signály, ale všeobecne posledných niekoľko mesiacov rástla.

Posledným a najdôležitejším je výnosová krivka (krivka výnosov z dlhopisov podľa dátumu splatnosti). Harvey sa zameriava na päťročné výnosy dlhopisov, ktoré sú nižšie ako výnosy tých trojmesačných. Ak podľa Harveyho výskumu táto inverzia (vyššie výnosy krátkodobých sadzieb proti dlhodobým) trvá celých 90 dní, potom sa recesia objaví v priebehu nadchádzajúcich 12 až 18 mesiacov. Inverzia sa objavila 7. marca a tento mesiac sme už prah 90 dní prekročili.

A tak všetky štyri podmienky pre budúce recesiu sú v Harveyho modeli splnené.

Ak je recesia tentokrát už skutočne za rohom, tu sú tipy, ako jej prejsť relatívne bez ujmy:

1. Vyčistite si portfólio: Máme tendenciu držať niektoré tituly, ktoré nie sú rozumné a pri spätnom pohľade nevyzerajú dobre. Zaručený tip od príbuzného alebo úpis akcií, ktorý nedopadol tak dobre, ako sme čakali. Preberte sa nimi. Trhy sú blízko maxím a je najlepší čas ich predať. Pamätajte, že slabšie firmy si počas recesie povedú oveľa horšie než tie priemerné.

2. Splaťte dlhy: Práve teraz je nezamestnanosť na minimách a mzdy rastú. Takáto šanca splatiť svoje záväzky sa nemusí len tak opakovať.

3. Buďte pripravení nakupovať, až ceny klesnú: V recesii trhy väčšinou prudko klesajú. Použite teda hotovosť z predaja nekvalitných pozícií na akčný plán, kým ste ešte pokojný a objektívny. Smelo konajte, až príde ten správny čas. Môže to byť aj jednoduchý plán.

Napríklad vložiť hotovosť do tranží - kúpiť americký indexový fond, keď trhy klesnú o 20 až 25%. Potom pridať globálny indexový fond rozvinutých krajín, až trhy klesnú o 30%. A ak budeme mať také šťastie, že budeme môcť využiť 35 - 40% poklesu, potom kúpiť akcie rozvíjajúcich sa trhov. Trik je v tom, vytvoriť si plán teraz, nastaviť si upozornenie a až dosiahneme vopred určených míľnikov, nechať peniaze pracovať.

4. Skontrolujte a vylepšite svoj stupeň úverovej schopnosti: Zlepšenie úveruschopnosti umožní požičať si za lepšie ceny. To Vám pomôže pri refinancovaní, až klesnú sadzby hypoték, čo sa väčšinou počas recesie deje. Alebo budete môcť využiť klesajúcich cien na obstaranie nehnuteľnosti. Zlepšite svoju úverovú bonitu, kým ešte nemusíte.

Dúfam, že sa mýlim a recesiu ešte dlho neuvidíme, ale nevyzerá to veľmi pravdepodobne. Ak budeme mať také šťastie, že ďalšie recesia už nepríde, aj tak Vám vyššie uvedené kroky pomôžu zlepšiť si svoje čísla a byť lepším investorom.

Autor: Barry Ritholtz, Bloomberg

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist