Ropa už nie je čiernym zlatom. Trhy po celom svete majú depresívnu náladu

Ropa už nie je … 9. marec 2020 13:01   Komodity   BH Securities a.s.

"Po otvorení burzy sa talianske akcie počas prvej hodiny prepadli v priemere o viac ako 10 percent. Ukazuje sa, že krátkodobo má vyhlásenie karantény ničivejšie dopady na trhy ako šírenie koronavírusy, "hovorí hlavný ekonóm BHS Štěpán Křeček.

Po neúspešných rokovaniach kartelu OPEC s bývalým spojencom Ruskom začala cenová vojna na ropnom trhu. Kým na začiatku roka sa cena ropy Brent pohybovala okolo 70 dolárov za barel, a ešte nie začiatku marca okolo 50 dolárov za barel, dnes spadla pod hranicu 35 dolárov za barel.

Výrazný prepad ceny ropy bude mať fatálne dôsledky pre štáty, ktoré sú na predaji ropy závislé. Zničujúce dôsledky možno očakávať aj u ropných spoločností. Napríklad akcie BP dnes stráca zhruba pätinu svojej hodnoty. Nákladnejšie spôsoby ťažby ropy už nie sú rentabilné. To v konečnom dôsledku môže byť likvidačné pre časť subjektov pôsobiacich na ropnom trhu.

Pád ceny ropy a ďalšie šírenie koronavírusy majú fatálne dôsledky na akciové trhy po celom svete. Japonský index Nikkei 225 dnes odpísal viac ako 5 percent. Významné straty zaznamenali aj ďalšie ázijské burzy. Obrie prepad cez 9 percent hlási thajský index SET 50. Viac ako 7 percent odpísali všetky austrálskej indexy.
Obrie výpredaje sa z Ázie presunuli do Európy. Najväčší burzový prepady zatiaľ hlási Taliansko. Tamojší index FTSE MIB počas rána odpísal viac ako 10 percent. Prepady zaznamenali všetky významné burzy v Európe. Paneurópsky index STOXX 600 aktuálne odpisuje približne 5 percent.

Ušetrená nezostala ani pražská burza. Index PX aktuálne stráca cez 3 percentá. Akcie ČEZu sa krátko obchodovali za 420 korún za kus, čo bolo najmenej od záveru roka 2017. Erste Group, pod ktorú spadá Slovenská sporiteľňa, sa krátko obchodovala za 610 korún za akciu. To bolo najmenej od polovice roka 2016. Výrazné poklesy zaznamenala drvivá väčšina titulov. Výnimku zatiaľ tvoria akcie O2 CZ, ktoré pridávajú viac ako percento.

Zdroj: BH Securities a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist