Rusko masívne nakupuje zlato

Rusko masívne nakupuje zlato 10. jún 2019 16:51   Komodity   BH Securities a.s.

Podľa Svetovej rady pre zlato Rusko usiluje o zvýšenie nezávislosti svojej ekonomiky. Toho má dosiahnuť znížením nákupov amerických dlhopisov a zvýšením nákupov zlata. Ruská ekonomika by tak mala byť menej závislá od vývoja kurzu dolára. Rubeľ za posledných päť rokov oslabil voči doláru z kurzu 34,28 RUB / USD na kurz 65,02 RUB / USD.

V prvom štvrťroku tohto roka Rusko kúpilo 55 ton zlata. V minulom roku to bolo 274 ton. Celkové zlaté rezervy Ruska vzrástli na 2 168 ton a sú šieste najväčšie na svete. Prvenstvo vo veľkosti zlatých rezerv si s veľkým náskokom udržujú Spojené štáty, ktoré vlastní 8 134 ton zlata. Druhou najväčšou zásobu zlata o veľkosti 3 370 ton má Nemecko.

Centrálne banky v prvom štvrťroku 2019 odkúpili 146 ton zlata, čo bolo najviac od roku 2013. Okrem Ruska nakupujú zlato aj ďalšie krajiny. Jedná sa napríklad o Kazachstan či Turecko. Oproti tomu Česká republika má len minimum svojich rezerv v zlate. V súčasnej dobe má Česká národná banka menej ako 9 ton zlata, čo je zhruba trikrát menej ako slovenský centrálna banka.

Ing. Štěpán Škrečok, MBA Hlavný ekonóm BH Securities a.s.

Zdroj: BH Securities a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist