Ruský rubeľ oslabuje k historickému minimu voči doláru. Ruskej mene škodí zvyšujúca sa Bidenova šanca na triumf v zápolení o Biely dom

Ruský rubeľ oslabuje k … 2. november 2020 11:37   Kurzy mien   kurzy.cz

Ruský rubeľ sa citeľne prepadá vo svojej hodnote a voči americkému doláru oslabuje do blízkosti historického minima. Dolár sa dnes predával aj za viac ako 80,8 rubľa. Ruské mene bezprostredne škodí karanténnej uzávierky naprieč Európou, ktoré síce ešte nedosahujú svojho jarného rozsahu, však výrazne zväzuje dopyt po rope. Tá predstavuje kľúčový ruský vývozný artikel. Cena ropy Brent sa dnes prepadla pod 37 dolárov za barel, najnižšie od tohtoročného mája.

Rubľa ovšem nesvedčí ani aktuálny vývoj amerického súboja o Biely dom. Investori sa obávajú, že po volebnom víťazstve demokratického kandidáta Joea Bidena - ktoré je podľa prieskumov pravdepodobnejšie ako znovuzvolenie jeho republikánskeho rivala Donalda Trumpa - Spojené štáty zostrí svoj postoj voči Rusku a aplikujú ďalšiu sadu ekonomických sankcií. Rubeľ sa pritom nikdy nespamätal zo svojho oslabenie v druhej polovici roka 2014, ktoré súviselo so zhoršením medzinárodného postavenia Ruska kvôli konfliktu na Ukrajine a anexií Kryme a s vtedajším uvalením sankcií - ako zo strany USA, tak EÚ. Medzinárodné postavenie krajiny sa teraz môže ďalej zhoršiť práve po Bidenovej víťazstve, čo by malo svoj neblahý dopad na ruskej ekonomiky, a teda aj na rubeľ.

Zahraniční investori však naďalej držia ruské vládne dlhopisy za viac ako tri bilióny rubľov, čo predstavuje približne 37 miliárd dolárov. Ide o historicky takmer rekordné číslo. Nemožno teda vylúčiť, že ruská mena je minimálne o desať percent podhodnotená. Trumpová víťazstvo v amerických prezidentských voľbách by tak mohlo byť nečakanú vzpruhou tiež práve ruskej mene.


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národná ekonomická rada vlády (NERV)

Hlavný ekonóm, Trinity Bank

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist