Situácia v Číne mala vplyv na obchodovanie v USA a Európe

Situácia v Číne mala … 29. november 2022 10:24   Investovanie   Česká spořitelna

Akciové indexy v USA začali týždeň poklesom o približne 1,5 %, v Európe o niečo menej. Sentiment pravdepodobne ovplyvnili najmä víkendové správy z Číny o zhoršujúcej sa pandemickej situácii, sprísňovaní úsporných opatrení a protestoch v celej krajine. Akcie spoločnosti Apple naďalej oslabovali v dôsledku rizika zníženia výroby iPhonov pred vrcholom vianočnej sezóny v dôsledku tohto vývoja v Číne.

Ceny ropy tiež pokračovali v oslabovaní, pričom sa dostali pod hranicu 74 USD/barel, čo je najnižšia hodnota od decembra 2021, ale koncom dňa straty zmazali po správe, že OPEC by mohol v decembri pristúpiť k ďalšiemu zníženiu ťažby v reakcii na perspektívu oslabenia dopytu v Číne a vo svete.

Vystúpenia členov FOMC veľa nového nepriniesli, Bullard zopakoval potrebu sadzieb Fedu v rozmedzí 5-7 % (teraz 4 %), ku koncu dňa však trh mierne podporili komentáre Williamsa, ktorý uviedol, že Fed by mohol začať znižovať sadzby v roku 2024. Nie je to nijako zvlášť prekvapujúce, ale trh napriek tomu reagoval mierne pozitívne.

Jednodňové futures sa tak zatiaľ obchodujú mierne v kladnom teritóriu, pravdepodobne aj vďaka lepšiemu vývoju v Číne, kde tentoraz indexy posilnili po ohlásených stimulačných opatreniach vlády a opäť aj po špekuláciách o možnom zmiernení protiuprchlíckych opatrení. Tieto špekulácie sa objavili už niekoľkokrát, vláda však zatiaľ neurobila žiadny krok.

Pokiaľ ide o ekonomické údaje, dnes bude trh sledovať najmä údaje o inflácii z Nemecka a spotrebiteľskú náladu z USA. Zajtra však budú dôležitejšie ekonomické údaje a udalosti, a to údaje z amerického trhu práce, spresnený odhad HDP, prejav guvernéra Fedu Powella a inflácia v Európe.

Hospodárske výsledky dnes zverejní spoločnosť Hewlett Packard a Intuit.

Autor: Jan Šafránek, analytik Českej sporiteľne

 

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Podnikanie, Dane, DPH

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist