Skupina OPEC+ znižuje limity ťažby o 2 mil. barelov denne

Skupina OPEC+ znižuje limity … 5. október 2022 18:02   Komodity   kurzy.cz

Skupina najväčších svetových producentov OPEC+ sa dnes vo Viedni dohodla na znížení svojich ťažobných limitov o 0,5 až 2 milióny barelov denne (mbd) s účinnosťou od novembra tohto roka. Urobila tak napriek tlaku zo strany USA, ktoré už dlho žiadajú zvýšenie produkcie v rámci skupiny.

Tento krok je zatiaľ najvýznamnejší od masívneho zníženia ťažby o 10 mbd v rámci dohody na rok 2020. Odvtedy skupina svoju ťažbu len zvýšila.

Skupina vysvetľuje svoje rozhodnutie ako snahu zastaviť nepriaznivý vývoj cien ropy na trhoch. Ešte začiatkom júna sa cena pohybovala okolo 120 USD za barel a v poslednom čase sa zaznamenali ceny blízko 80 USD.

V posledných dňoch sa na trhu väčšinou špekulovalo o znížení približne o 1 mbd, pričom výraznejšie odhady boli v menšine. Analytici sa však zhodli na tom, že výraznejší zásah ako 1 mil. barelov denne by mohol/mal ceny na trhu relatívne skoro zdvihnúť k hranici 100 USD alebo mierne nad ňu.

Ďalšie stretnutie skupiny je naplánované na 4. decembra 2022.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist