Slovenská dlhová brzda

Slovenská dlhová brzda 26. január 2023 12:03   Makroekonomika   Česká spořitelna

Pomer dlhu k HDP vlani na Slovensku prekročil 60 %, a krajina sa tak nachádza v piatom, najprísnejšom sankčnom pásme za prekročenie brzdy.

Zákonné zmiernenie sankcií počas prvých 24 mesiacov po nástupe vlády vyprší v máji tohto roku (súčasná vláda Eduarda Hegera sa ujala funkcie v máji 2021), takže všetky sankcie sa budú musieť plniť od mája. Hlavnými z nich sú (A) zníženie výdavkov v tomto roku o 3 % v porovnaní so schváleným rozpočtom a (B) stanovenie vyrovnaného rozpočtu na rok 2024.

Sankcia ad A by nemusela byť veľkým problémom, keďže rozpočet na tento rok bol stanovený s nadhodnoteným deficitom (približne o sumu, ktorú bude teraz potrebné ušetriť). 

Sankcia ad B znie dosť smrteľne, aj vzhľadom na to, že slovenská Rada pre rozpočtovú zodpovednosť koncom minulého roka očakávala, že rozpočtový deficit v roku 2024 vzrastie na približne 5 % HDP.

Realita však pravdepodobne nebude taká horúca: Slovensko čakajú tento rok predčasné voľby, takže dvojročné obdobie zmiernených sankcií sa potom začne odznova. Ide o povinnosť vlády predložiť parlamentu návrhy na zníženie dlhu a zníženie platov členov vlády na úroveň predchádzajúceho roka.

Napríklad v Českej republike je na tom verejný dlh oveľa lepšie.

Autor: Michal Skořepa, analytik Českej sporiteľne  

Zdroj: Česká spořitelna, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist