Švajčiarsko sa vyhlo problémom: nízka inflácia vďaka silnému franku

Švajčiarsko sa vyhlo problémom: … 21. jún 2022 12:51   Kurzy mien   Capital Panda

 

Švajčiarska národná banka SNB prvýkrát po 15 rokoch zvýšila svoju úrokovú sadzbu z -0,75 % na -0,25 % a pripojila sa tak k ostatným centrálnym bankám, ktoré sprísňujú svoje úrokové sadzby s cieľom obmedziť infláciu. V každom prípade sa Švajčiarsku v súčasnosti darí v porovnaní s EÚ veľmi dobre. 

Švajčiarska ekonomika sa spomalí len mierne

K zvýšeniu úrokových sadzieb došlo po tom, ako Spojené štáty zvýšili úrokové sadzby o 0,75 %. Federálny rezervný systém zvýšil úrokové sadzby minulú stredu, zatiaľ čo Európska centrálna banka uviedla, že v júli zvýši sadzby, aby obmedzila prudko rastúcu infláciu v eurozóne, ktorá v máji dosiahla rekordnú úroveň 8,1 %.

Ekonomický prieskum OECD z januára 2021 ukazuje, že švajčiarska ekonomika v posledných rokoch preukázala odolnosť, ale pandémia COVID-19 naďalej spôsobuje neistotu a ťažkosti. Účinná vládna podpora pomohla ochrániť pracovné miesta a zvýšiť príjmy domácností. Niektoré odvetvia a skupiny však boli zasiahnuté obzvlášť tvrdo. Ľudia s nízkou až strednou kvalifikáciou a nízkymi príjmami boli postihnutí neprimerane. Podpora rozvoja produktivity má zásadný význam pre zabezpečenie dobrej životnej úrovne v budúcnosti. Hoci má krajina jednu z najvyšších mier produktivity práce v OECD, rast produktivity sa v posledných troch desaťročiach výrazne spomalil. Zníženie prekážok na vnútornom trhu, ktoré bránia voľnej a otvorenej hospodárskej súťaži, a zachovanie prístupu na zahraničné trhy by zvýšilo konkurenčné tlaky, a tým aj produktivitu a rast. 

Podľa Štátneho sekretariátu pre hospodárske záležitosti (SECO) sa očakáva, že švajčiarske hospodárstvo v roku 2022 porastie o 2,6 %, čím sa revidovala marcová prognóza rastu na úrovni 2,8 %. SECO tiež znížil svoju prognózu rastu na rok 2023 z 2,0 % na 1,9 %. 

Infláciu vo Švajčiarsku tlmí veľmi silný frank

SNB vo svojom vyhlásení uviedla: "Prísnejšia menová politika má zabrániť širšiemu rozšíreniu inflácie na tovary a služby vo Švajčiarsku. Nemožno vylúčiť, že v dohľadnej budúcnosti bude potrebné ďalšie zvýšenie základnej úrokovej sadzby SNB s cieľom stabilizovať pásma zodpovedajúce cenovej stabilite v strednodobom horizonte. S cieľom zabezpečiť primerané menové podmienky je SNB v prípade potreby ochotná intervenovať aj na devízovom trhu."

Silný frank znížil vplyv inflácie vo Švajčiarsku tým, že znížil dovozné ceny pohonných hmôt a potravín. SNB zvýšila svoje prognózy inflácie na rok 2022 z marcových 2,1 % na 2,8 %. Predpokladá tiež infláciu na úrovni 1,9 % v roku 2023 a 1,6 % v roku 2024, pričom predtým v týchto rokoch predpovedala infláciu na úrovni 0,9 %. SNB však stále očakáva, že švajčiarska ekonomika v roku 2022 porastie o približne 2,5 %.

Výrazný pokles hodnoty eura

Výkonnosť menového páru EUR/CHF za posledných 5 rokov, denný časový rámec (zdroj: tradingview.com)

 

Za posledných päť rokov švajčiarsky frank neustále posilňoval. V priebehu tohto roka už otestoval zónu podpory z roku 2015 v pásme 1,00 - 1,02.

Vzhľadom na to, že SNB zvyšuje úrokové sadzby a nie je jasné, či ECB zvýši sadzby pre eurozónu, očakáva sa, že euro bude voči franku naďalej klesať. Je však ťažké povedať, ako ďaleko môže pokles pokračovať. Ak však technickú analýzu preskúmame na väčšom časovom rámci, môžeme identifikovať najhorší možný scenár.

Výkonnosť menového páru EUR/CHF od roku 2015, týždenný časový rámec (zdroj: tradingview.com)

Druhý graf znázorňuje "hlavu a ramená", ktorý jasne ukazuje možný najhorší scenár pre euro voči franku. Ak je úroveň "krku" na úrovni 1,06007, potom by minimálna očakávaná hodnota tohto menového páru mohla v nasledujúcich mesiacoch/rokoch dosiahnuť až 0,92041.

Komentár hlavného analytika spoločnosti CapitalPanda Jozo Perica

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Zdroj: Capital Panda, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist