Svet prijal bruselský energetický samit s rozčarovaním. Nemci sa musia pripraviť na prídely, sú nevyhnutné, varuje ich najväčšia banka.

Svet prijal bruselský energetický … 13. september 2022 12:48   Makroekonomika   Trinity Bank

Svetové médiá hodnotia bruselský energetický samit s rozčarovaním. Podľa agentúry Bloomberg sa pred včerajším stretnutím jeho účastníci - ministri EÚ zodpovední za energetiku a zástupcovia Európskej komisie - vyjadrili odhodlane. "Odhodlanie sa však môže čoskoro zmeniť na zúfalstvo," varuje agentúra.

Neexistoval konsenzus, a už vôbec nie dohoda, a chýbala solidarita, uvádza ďalej Bloomberg.

Podľa agentúry sa Nemecku nepodarilo presadiť mechanizmus zdieľania energetických prebytkov a plán na obmedzenie cien dovážaného ruského plynu tiež narazil na prekážku. Obmedziť by sa však mala nielen cena ruského plynu, ale aj cena plynu dovážaného z krajín, ako sú Katar, Nórsko alebo USA. Nie je však vôbec jasné, ako to chce EÚ dosiahnuť.

Okrem toho rozšírením obmedzenia na iné krajiny ako Rusko opatrenie nevyhnutne stráca charakter sankcie a stáva sa akýmsi priznaním, že ruská odveta za sankcie - najmä zastavenie dodávok cez plynovod Nord Stream 1 - funguje.

Na samite sa nedohodlo ani na povinných úsporách energie. Odborníci však považujú ďalšie znižovanie spotreby za kľúčové opatrenie, ktoré by mohlo zabrániť mimoriadne vážnej eskalácii energetickej krízy v EÚ počas zimy.

Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank už v tejto vykurovacej sezóne považuje aspoň čiastočné obmedzenie dodávok plynu v Nemecku za nevyhnutné. Z jej nedávno zverejnených výpočtov vyplýva, že kapacita zásobníkov v krajine inak klesne pod desať percent už začiatkom marca 2023.

Zdroj: Trinity Bank, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Makroekonomika

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist