Svetová rada pre zlato: Dopyt po zlate je najslabší za 11 rokov

Svetová rada pre zlato: … 29. október 2020 14:43   Komodity   Patria Finance

Celosvetový dopyt po zlate v treťom štvrťroku klesla o 19 percent na 892,3 tony, čo je najmenej za 11 rokov. Centrálne banky pritom prvýkrát za desať rokov zlato predávali, uviedla dnes Svetová rada pre zlato (WGC).

Kvôli Koronavirové pandémiu sa takmer zastavil predaj šperkov, ktorý je zvyčajne najväčším zdrojom dopytu po zlate. Dopyt šperkárskeho sektore sa tak medziročne znížila o 29 percent. V treťom štvrťroku sa ale trh začal mierne zotavovať, vrátane dopytu v Číne a v Indii, ktoré patria medzi najväčšie spotrebiteľa kovu. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku tak dopyt mierne vzrástla.

Pokles dopytu od šperkárov kompenzovali investori, ktorí nakupovali zlato považované za bezpečné úložisko hodnoty. Dopyt po zlate ako investíciu tak vzrástla o 21 percent, z toho dopyt po zlatých tehlách a minciach o 49 percent a nákupy burzovo obchodovaných fondov ETF o päť percent. Záujem fondov o zlato ale oproti predchádzajúcemu štvrťroku prudko klesol. To prispelo k zníženiu ceny zlata zhruba na 1900 dolárov za trojskú uncu z 2072,5 dolára v auguste.

Centrálne banky v treťom štvrťroku v čistom vyjadrení predali 12,1 tony zlata, pred rokom naopak 141,9 tony kovu nakúpili. Najviac k predaju prispeli centrálnej banky Uzbekistanu a Turecka, štvrťročné predaj ale prvýkrát za 13 rokov vykázala aj ruská centrálna banka. Nákup zlata centrálnymi bankami v posledných rokoch bol naopak pre zlato oporou.

Finančný ústav Citigroup minulý mesiac predpovedal, že dopyt od centrálnych bánk sa znovu zotaví budúci rok. V rokoch 2018 a 2019 boli nákupy centrálnych bánk takmer rekordný, upozornila agentúra Bloomberg.

Podľa analytičky WGC Louise Streetové nie je prekvapujúce, keď v súčasnej hospodárskej situácii banky siahajú do svojich zlatých rezerv. Takmer všetok predaj podľa nej pochádzal od bánk, ktoré nakupujú z domácich zdrojov, a využili tak výhody vysokých cien zlata v čase, keď sú štátne rozpočty ich krajín napäté.

Za deväť mesiacov tohto roka sa dopyt po zlate znížila o desať percent na 2972,1 tony a bola tiež najnižšia najmenej od roku 2009. WGC očakáva, že dopyt po šperkoch v Číne a v Indii v poslednom štvrťroku opäť porastie a centrálne banky by mohli začať znovu nakupovať. Pokračujúci ekonomická neistota, nízke úrokové sadzby a vládne stimulačné opatrenia spôsobia, že hnacou silou trhu zostanú investori, uviedla agentúra Reuters.

Zdroj: Patria Finance, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist