Trhy sa upokojujú, česká koruna silnie

Trhy sa upokojujú, česká … 26. máj 2020 13:34   Kurzy mien   kurzy.cz

Česká mena, rovnako ako ostatné meny regiónu, zaznamenala úspešný týždeň, počas ktorého stačila posilniť z počiatočných EUR / CZK 27,66 o celých 40 halierov. Svoj podiel na tom mali hlavne predstihové ekonomické indikátory, ktoré v súlade s postupným uvoľňovaním pandemických reštrikcií priniesli nádej na postupný návrat k normálu. Išlo o dnes zverejnený IFO index, či nemecký ZEW index, ktorý síce v hodnotení súčasnej situácie pochopiteľne naďalej zostáva v hlbokej priepasti, jeho zložka očakávaní však vykázala nebývalý nárast, ktorý značí pevný optimizmus na polročnom horizonte. Pomohol aj rast európskych indexov nákupných manažérov a ukazovateľov spotrebiteľskej dôvery. Navyše, slovenské ceny priemyselných výrobcov za apríl poklesli menej, než sa čakalo, čo do budúcna značí menšej dezinflačný vplyvy na spotrebiteľov, čím sa znižuje tlak na prípadné menové uvoľnenie. Ostatne aj členovia bankovej rady ČNB ďalej mierni rétoriku ohľadom jeho potrebe.

V nadchádzajúcom týždni sa budeme musieť zaobísť bez tuzemských dát, ktoré v kalendári chýbajú. Z Európy vo štvrtok dorazia ďalšie mäkké indikátory, tentokrát vyjadrujúce ekonomickú dôveru. Tá si v predchádzajúcom mesiaci siahla na historické dno a rozptyl odhadov májového výsledku je značný. Aj preto je tu potenciál pre dopad do kurzu meny, pretože stávky jednotlivých subjektov mieria oboma smermi. Pre korunu bude pochopiteľne priaznivejšie pozitívne prekvapenie, avšak tím Raiffeisen Research sa vo svojom odhade radí skôr medzi skeptikov. Ďalej sa dočkáme z Európy i z Nemecka prvých odhadov májovej inflácie. Tá sa v oboch prípadoch pohybuje nepríjemne nízko, však od ECB nečakáme bezprostrednej reakcii a aj trh si je veľmi dobre vedomý, že jej Menovopolitický potenciál je už takmer vyčerpaný. Nepredpokladáme preto výraznejší vplyv na kurz EUR / CZK. Z USA koncom týždňa dorazia Fedom sledovaný indikátor inflácie, teda PCE deflátor. Na rozdiel od Európy by jeho nečakane nízka hodnota mohla posilniť špekulácie na zásah centrálnej banky a teda pôsobiť proti doláru.

Autor: Vít Hradil, analytik
Editor: Helena Horská, hlavná ekonómka

Tím ekonomického výskumu Raiffeisenbank a.s.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist