Turecká líra padá do priepasti

Turecká líra padá do … 6. november 2020 19:27   Kurzy mien   BH Securities a.s.

"Spoločnosť Goldman Sachs odhadla, že Turecko v tomto roku minulo 101 miliárd dolárov na podporu svojej meny. Ani to však turecké mene nepomohlo. Turci prestávajú svoje domácej mene veriť a radšej nakupujú zahraničné meny a zlato. V týchto aktívach už nazhromaždili rekordných 221 miliárd dolárov , "hovorí hlavný ekonóm BHS Štěpán Křeček.

Turecký prezident Recep Erdogan povedal, že sa jeho krajina nachádza v "ekonomickej vojne" proti "diablovmu trojuholníka". Ten sa skladá z úrokových sadzieb, výmenných kurzov a inflácie. Teraz to vyzerá, že Turecko svoju vojnu prehráva. Inflácia v krajine atakuje hranicu 12 percent a turecká líra výrazne stráca na svojej hodnote.

Ešte na začiatku tohto roka si Turci mohli vymeniť 6,6 líry za jedno euro. Teraz však už potrebujú viac ako 10 lír. Podobné je to aj u zmeňovania lír za doláre. Výrazné oslabenie tureckej meny vedie k zdražovaniu dovozu do krajiny, čo navyšuje infláciu a výrazne zhoršuje životnú úroveň Turkov.
 
Proti pádu líry do priepasti by malo byť zakročené rastom úrokových sadzieb, však to by komplikovalo obnovu ekonomiky po Koronavirové kríze. Takže aj tretí vrchol "diablovho trojuholníka" ide proti tureckým záujmom. Navyše tamojšia centrálna banka má do značnej miery zviazané ruky a nie je úplne nezávislá od vlády.
 
Minister financií Berat Albayrak tvrdí, že problémy turecké meny sú spôsobené neistotou ohľadom voľby amerického prezidenta. Toto vysvetlenie je však v rozpore s tým, čo vidíme u iných mien na rozvíjajúcich sa trhoch. Tie v posledných dňoch proti doláru skôr posilňujú.
 
Za pád líry samozrejme nemôžeme viniť americké voľby. Tureckú menu ničí domáca politika, ktorá značne intervenuje do ekonomiky. Turecku tiež škodia spory, ktoré vedie s Európskou úniou. Paradoxné pritom je, že Európska únia je pre Turecko najdôležitejším exportným trhom.

Zdroj: BH Securities a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist