Ústup dolára sa nekoná, nemá alternatívu. Zatiaľ.

Ústup dolára sa nekoná, … 19. september 2019 15:34   Kurzy mien   TradeCentrum

Prebiehajúce "svetová vojna mien" (ako ju nazval nemecký novinár Daniel D. Eckert), alebo by sa dalo povedať aj bitka o budúcnosť svetového menového systému, nie je iba druhoradým akčným filmom. Svojim priebehom pripomína skôr niečo na spôsob Game of Thrones - zložitú sériu so stovkami hercov a lokácií, ktorá sa tiahne po celé desaťročia, a navyše vyžaduje plnú koncentráciu diváka na dej a jeho dôsledky.

Pointa je v tom, že to, čo platí po celé desaťročia, platí stále. Americký dolár sa aj naďalej teší dôvere trhov, vlád a centrálnych bánk, ale viera v americký dolár z roka na rok slabne. Aj keď je tento pohyb mierny, je trvalý. Európa, Čína, Rusko a mnoho malých krajín každoročne zavádzajú nové iniciatívy, aby sa osamostatnili. Zlato tiež hrá jednu z významných úloh v tomto pomalom odchode z amerického dolára, avšak pre svetový finančný systém doteraz žiadna z mien neponúka životaschopnú a plnohodnotnú alternatívu k americkému doláru. Preto je každá správa o "smrti" amerického dolára rozhodne prehnaná.

Malá európska revolúcia

Od gréckej krízy v roku 2012 americké médiá často vyvolávala dojem, že v podstate už došlo k rozpadu EÚ aj eura, prípadne k nemu čoskoro dôjde. Dvadsať rokov po svojom založení v roku 1999 je eurozóna väčšia ako inokedy. V EÚ ale samozrejme nie je nič dokonalého. Problémy s dlhmi južných štátov sa takmer nezlepšili. Štruktúra samotnej eurozóny je tiež často kritizovaná a zo všetkých strán sú počuť hlasy volajúce po revízii, alebo aj prípadne po reštrukturalizácii bloku.

V tomto kontexte neboli oslavy 20. výročia eura nijako zvlášť veľké a pompézne. Ale v zákulisí sa nepochybne viedli búrlivé diskusie o smerovaní bloku a jeho meny. Vo svojom prejave "State of the Union" v septembri 2018 vyzval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker k posilneniu úlohy eura v medzinárodnom menovom systéme a priniesol fakty: "Euro je teraz druhou najvyužívanejšie menou na svete a 60 krajín tým či oným spôsobom prepojilo svoje meny s eurom. Musíme však urobiť viac, aby naša jednotná mena mohla hrať svoju úlohu na medzinárodnej scéne naplno. "

Euro v súčasnosti predstavuje asi 20 percent celosvetových menových rezerv. Táto suma prevyšuje podiel eurozóny na celosvetovej hospodárskej produkcii. Približne 36 percent globálnych platieb je už vykonávaných v eurách. Americký dolár je na 40 percentách. EÚ dováža ročne ropu a plyn v hodnote približne 300 miliárd EUR. Ale 80 percent z týchto dodávok je dodnes fakturované v amerických dolároch. Vzhľadom k tomu, že iba 2 percentá dovozu energie pochádzajú z USA, Juncker poznamenal: "Je tiež absurdné, že európske spoločnosti kupujú európska lietadla za doláre namiesto toho, aby platili v eurách." Cez všetky ekonomické, politické a štrukturálne problémy v rámci eurozóny ide o vyhlásenie plné sebavedomia.

Americký dolár ako zbraň

Prečo Európa, Čína a Rusko urýchľujú proces "dedolarizovania", možno pochopiť len vtedy, ak bude správne pochopený význam iránskej dohody. Irán je predovšetkým prípadovou štúdiou toho, čo môže Washington dosiahnuť - kam siaha jeho vplyv, ak sa ekonomika nadviazala na americký dolár, ako môže manipulovať veci k lepšiemu alebo k horšiemu.

Teherán a Washington samozrejme nemožno z historických dôvodov považovať za obzvlášť vhodných partnerov, avšak aby sa Iránci mohli zapojiť do medzinárodného obchodu, museli spoliehať na americký dolár a systém SWIFT, ktorý spracováva medzinárodné platby. SWIFT patrí k medzinárodnému konzorciu bánk a sídli v Belgicku, teda v rámci EÚ. USA však dokázali vyvinúť dostatočný tlak k vylúčeniu Iránu zo systému SWIFT a tým pomerne skomplikovať možný iránsky ropný export. Guvernér Oesterreichische Nationalbank (OeNB), Ewald Nowotny, definoval túto skutočnosť výrokom: "Spojené štáty masívne používajú dolár ako zbraň. A pri každej transakcii v dolároch je každý povinný dodržiavať americké sankcie proti Iránu, aj keď USA nie sú priamo zapojené do obchodu. Napríklad pokiaľ ide o vývoz ropy do Európy. "

Po podpísaní spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) bola táto fáza považovaná za ukončenú. Donald Trump sa však v máji 2018 stiahol z JCPOA. Navyše sa mu podarilo získať vplyv na SWIFT, aby dosiahol synergiu pri tlaku na Irán. To bol bezpochyby šok pre ostatných signatárov dohody. EÚ v súčinnosti s Čínou, Ruskom, Japonskom a Indiou sa pokúsila podniknúť adekvátne kroky vytvorením vyrovnanie v EUR. Prvýkrát od zavedenia eura bola predložená myšlienka samostatnej platobnej agentúry - INSTEX (skratka znamená "Nástroj na podporu obchodných búrz"). Skutočnosť, že Čína a Rusko sľúbili podporu INSTEXU, nie je prekvapivá.

Centrálne banky a možný únik ku "zlatému štandardu"

Nákupy zlata medzinárodnými bankami boli po dlhú dobu len zriedkakedy príťažlivým procesom, ktorému mainstreamové médiá nevenovala väčšia pozornosť. Keď však začiatkom tohto roka začalo byť známe, že centrálne banky v roku 2018 nakúpili viac zlata než od roku 1971, malo toto odhalenie razantné mediálnu odozvu. Len v roku 2018 kúpili CB 651 ton zlata. Toto číslo zodpovedá nárastu o 74 percent oproti predchádzajúcemu roku. Analytici World Gold Council očakávajú v tomto roku opäť nákupy okolo 750 ton.

Samotné číslo však rozpráva len polovicu príbehu. Hlavnou otázkou zostáva, prečo centrálne banky nakupujú tak enormný objemy zlata.

Odpoveď je dedolarizácia. Zlato, ktoré mnoho centrálnych bánk teraz zahŕňa vo svojich súvahách v trhových cenách, ponúka alternatívu. Je to jediné relatívne neutrálny aktívum dostupné vládam a centrálnym bankám. Približne tretina svetových zlatých pozícií je držaná v trezoroch centrálnych bánk. Nikto neopisuje dôvody bánk lepšie ako DNB (holandská centrálna banka): "Akcie, dlhopisy a iné cenné papiere nie sú bez rizika a ceny môžu klesať. Ale tehla zlata si zachováva svoju hodnotu aj v čase krízy. Zlato je perfektná pokladnička, je to kotva dôvery vo finančný systém. Ak sa systém zrúti, môže zásoba zlata slúžiť ako základ pre opätovné vybudovanie. Zlato posilňuje dôveru v stabilitu súvahy centrálnej banky a vytvára pocit bezpečia. "

Je tu jedna vec, na ktorú by sme nemali zabudnúť. USA stále nestratili dôveru trhov napriek všetkým konaním Donalda Trumpa. Trhy založené na amerických dolároch sú stále zďaleka najväčšie a najdôležitejšie na svete. Až budúca veľká kríza ukáže, či euro, jüan alebo zlato budú skutočne schopné nahradiť hlavnú menu, teda americký dolár. Alebo či má americký dolár ešte dosť životaschopnosti, aby sa ďalej udržal ako leader. Dovtedy je pravdepodobné, že plazivá strata dôvery v dominantnú menu za posledných sedem desaťročí bude aj naďalej pokračovať.

Zdroj: TradeCentrum, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist