V Chorvátsku chcú zaviesť euro. Záhreb ho chce už v roku 2023

V Chorvátsku chcú zaviesť … 7. júl 2019 18:13   Kurzy mien   TNBiz

Záhreb urobil jeden zo základných krokov, ako sa viac priblížiť k tomu, že sa v Chorvátsku bude platiť eurom. Zažiadal totiž formálne o vstup do mechanizmu výmenných kurzov ERM II. Daný krok potvrdil aj chorvátsky minister financií Zdravko Marić.

Záhreb sa oficiálne stal členom Európskej únie už v roku 2013, bolo tak iba otázkou času, kedy sa rozhodne požiadať aj o oficiálnu menu európskych krajín. Ak chcú euro ako svoju menu prijať, musia najprv splniť maastrichtské kritériá.

Tie zahŕňajú všetky ekonomické aspekty danej krajiny, ako je výška HDP.  Miera inflácie musí byť oproti okolitým štátom vyššia maximálne o 1,5 percenta. Podmienkou sú aj ďalšie kritériá.

Ak štát naozaj požiada o povolenie na pristúpenie k euru, musí vstúpiť do mechanizmu výmenných kurzov ERM II. V ktorom na základe európskych práv musí zotrvať minimálne dva roky. Ak sa preukáže jeho finančná stabilita a nehrozí žiadne vážne dôsledky (prijatie eura by ohrozilo ekonomiku štátu), môže požiadať o plné prijatie eura.

Minister financií Zdravko Marić hovoril o tom, že do výmenných kurzov chcú vstúpiť už počas budúceho roka. A tak by v roku 2023 už mohli prijať ako novú menovú jednotku euro namiesto doterajších kún.

Európska únia má celkom 28 členských štátov. V 19 devätnástich z nich už je menovou jednotkou euro. Tomuto prechodu sa však nevyhne ani Česká republika, ktorá sa zaviazala k prijatiu aura v momente, keď súhlasila s prijatím do európskej únie.

Česko je podľa všetkého stabilný a pripravené už dlhodobo prijať euro. Avšak tuzemskí zákonodarcovia tento krok odkladajú, pravdepodobne kvôli verejnej mienke. Tá nie je naklonená k zmene finančnej politiky.

 

Zdroj: TNBiz, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist