V trezore Českej národnej banky zostáva 7,8 tony zlata

V trezore Českej národnej … 26. máj 2020 13:30   Komodity   BH Securities a.s.

"Česká národná banka predala podstatnú časť zlatých zásob, aby zvýšila likviditu a posilnila stabilitu výnosov devízových rezerv. Centrálna banka tým naplnila svoje poslanie. Nemôžeme jej preto vyčítať, že predajom zlata odmietla špekulovať na budúci rast hodnoty zlata," hovorí hlavný ekonóm BHS Štěpán Škrečok .

Českej národnej banke pripadlo po zániku Československa pred viac ako 27 rokmi 70 ton zlata. V rokoch 1997 a 1998 došlo k predaju 56 ton zlata. Jednalo sa o najvýraznejší pokles zásob zlata v novodobej histórii Českej republiky. V nasledujúcich rokoch dochádzalo k ďalšiemu znižovaniu množstva zlata až na súčasnú úroveň 7,8 tony.

Na konci apríla tohto roku sa zlaté rezervy Národnej banky pohybovali vo výške 11,2 percenta pôvodného stavu pri vzniku Slovenskej republiky. To v prepočte činí 252 tisíc trojských uncí. Keďže sa aktuálne cena zlata pohybuje na úrovni 1730 dolárov za trojskú uncu, môžeme povedať, že náš "zlatý poklad" dosahuje hodnotu približne 436 miliónov dolárov.

Počas tohto roku ubudlo z devízových rezerv približne 156 kilogramov zlata. Napriek tomu cena zlatých devízových rezerv vzrástla. Vysvetlenie je prosté. Počas pandémie koronavírusy výrazne vzrástla cena zlata. Kým teda na začiatku roka malo zlato v Českej národnej banke hodnotu 391 miliónov dolárov, teraz má menšie množstvo zlata hodnotu o 45 miliónov dolárov vyššia.

Zdroj: BH Securities a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist