Výhľad vývoja cien ropy a PHM na Slovensku (30.11.2021)

Výhľad vývoja cien ropy … 30. november 2021 19:14   Komodity   X-Trade Brokers

Cena ropy Brent zaznamenala počas minulého týždňa pokles o viac ako 7 percent a od tohtoročného maxima sa obchoduje o viac ako 18 percent nižšie. Za pokračujúcim poklesom cien ropy stál nový variant koronavírusu Omicron. Generálny riaditeľ spoločnosti Moderna počas dnešného ázijského obchodovania uviedol, že je pravdepodobné, že v súčasnosti dostupné vakcíny sa stanú neúčinnými proti novému variantu koronavírusu – Omicron. Predchádzajúce komentáre generálneho riaditeľa spoločnosti Pfizer naznačili, že posúdenie, či bude súčasná vakcína užitočná v boji proti novým variantom, potrvá približne 2 týždne. Ohľadom spoločnosti Omicron je veľa neistoty. Takmer každý súhlasí s tým, že je prenosnejší ako predchádzajúci variant. Existujú však určité nezhody týkajúce sa závažnosti s niektorými výskumníkmi, ktorí tvrdia, že sa zdá, že spôsobuje len mierne príznaky.

Ak sa však ukáže, že je to naopak – Omicron bude spôsobovať horšie príznaky – existuje vysoké riziko zavedenia nových obmedzení, ktoré obmedzia mobilitu. V takomto scenári môže dopyt po rope klesnúť a zastaviť oživenie dopytu po pandémii. Údaje z Rakúska, kde bol uvalený úplný lockdown ukazujú, že mobilita v krajine klesla pod úroveň pred pandémiou.

Analytik spoločnosti XTB, Lukáš Lipovský, na základe vývoja cien PHM v Rotterdame očakáva, že priemerné ceny benzínu a dieslu na Slovensku by mali v nasledujúcich dvoch až troch týždňoch zaznamenať pokles od troch do šiestich centov za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa. Priemerné ceny benzínu a dieslu zaznamenali na Slovensku behom minulého týždňa pokles o 0,1 centu za liter oproti priemerným cenám z predchádzajúceho týždňa. 

Zdroj: X-Trade Brokers, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Komodity

Obchodovanie CFD kurzy online komodity

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist