Yellen (MF USA): nezvykajte si na záruky za vklady nad zákonné limity, budú sa využívať len vo výnimočných prípadoch

Yellen (MF USA): nezvykajte … 17. marec 2023 11:46   Banky   kurzy.cz

Americká ministerka financií Janet Yellenová včera ubezpečila zákonodarcov a trhy, že bankový systém USA je naďalej v dobrej kondícii a Američania si môžu byť istí, že ich vklady budú k dispozícii, keď ich budú potrebovať.

Zároveň však upozornila, že nie všetky vklady nad súčasné limity (250 000 USD na osobu a účet) budú chránené tak, ako v prípade skrachovaných bánk SVB a Signature Bank.

Prevažnú väčšinu klientov SVB tvorili menšie technologické firmy, spoločnosti rizikového kapitálu a menší podnikatelia. Títo klienti mali v SVB vklady vo výške 175 miliárd USD na desiatkach miliónov individuálnych účtov. 94 % všetkých vkladov presahovalo zákonný limit poistenia FDIC vo výške 250 000 USD. Po zlyhaní banky regulačné orgány predstavili plán, podľa ktorého by sa za všetky vklady aj nad tento zákonný limit ručilo osobitnými zdrojmi.

FED zároveň trochu uvoľnil podmienky poskytovania krátkodobých bankových úverov známych ako "diskontné okienko". Obe línie pomoci sú financované prostredníctvom sektorových poplatkov bez potreby účasti daňových poplatníkov.

Včerajšie vyjadrenia Yellenovej boli reakciou na rastúcu kritiku zo strany niektorých zákonodarcov, ktorí vyjadrili obavy, aby sa očakávanie zabezpečenia všetkých vkladov aj nad limit FDIC nestalo normou.

Podľa Yellenovej sa tak nestane. Nepoistené vklady budú podľa nej garantované len vo výnimočných prípadoch, keď predstavujú riziko systémového rizika a závažných hospodárskych a finančných dôsledkov.

Súčasný zákonný limit 250 000 USD platí od krízy v roku 2008. Dovtedy sa poistenie vkladov vzťahovalo len do výšky 100 000 USD.

Zdroj: Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Platby a prevody

Obchodovanie CFD kurzy online

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist