7 dní s českou korunou - stredajšie zasadnutia ČNB a Fedu budú pre korunu rozhodujúce

7 dní s českou … 18. marec 2024 15:37   Kurzy mien   Raiffeisenbank a.s.

Uplynulý týždeň priniesol pre kurz koruny viac impulzov, keď najprv hneď na začiatku prišiel nižší ako očakávaný výsledok februárovej inflácie (2,0 %) a neskôr v priebehu týždňa očakávania trhu korigovali komentáre niektorých členov bankovej rady. Asi najsilnejší vplyv mal rozhovor s viceguvernérkou Evou Zamrazilovou, ktorá odmietla možnosť zrýchlenia tempa znižovania sadzieb (na -75 bázických bodov), čo bol scenár, ku ktorému sa dovtedy trh väčšinou prikláňal. Člen bankovej rady Jan Kubíček bol v rozhovore o niečo umiernenejší, ale aj on signalizoval preferenciu zníženia sadzieb len o 50 bázických bodov. V oboch prípadoch bol dôvodom najmä vývoj výmenného kurzu koruny spolu s pretrvávajúcimi cenovými tlakmi v sektore služieb. Práve o nerovnomernej dynamike inflácie svedčia najnovšie výsledky, keď ceny tovarov vo februári medziročne vzrástli o 0,2 %, zatiaľ čo ceny služieb sa zvýšili o viac ako 5 %. Pokiaľ ide o kurz koruny, ten síce zostáva nad poslednou prognózou ČNB, keďže si "odpracoval" časť menového uvoľnenia cez kurzový kanál, ale v priebehu uplynulého týždňa voči euru postupne posilňoval. Koruna tak začiatkom týždňa osciluje okolo úrovne 25,15 EUR/CZK. 

Stredajšie rozhodnutie ČNB nemusí byť až také jednoznačné, ako naznačujú súčasné odhady analytikov. Podľa agentúry Bloomberg 23 z 24 oslovených analytikov očakáva zníženie o 50 bázických bodov. Aj my sa prikláňame k zníženiu o 50 bázických bodov, napriek tomu možno očakávať niektoré hlasy v prospech zrýchlenia tempa, pričom paradoxne práve posilnenie koruny na pozadí ustupujúcich trhových stávok môže byť pre niektorých nerozhodnutých členov argumentom pre hlasovanie v prospech zníženia o 75 bázických bodov. Samotná neistota tak dáva priestor na reakciu koruny oboma smermi, kde aj "očakávané" rozhodnutie môže viesť k miernemu posilneniu koruny bližšie k 25,00 EUR/CZK. Na druhej strane zníženie o 75 bázických bodov by viedlo k výraznejšiemu oslabeniu smerom k už skôr testovanej rezistencii na úrovni 25,50 EUR/CZK. Okrem zasadnutia ČNB môže korunu ovplyvniť aj rozhodnutie amerického Federálneho rezervného systému, ktorý rovnako ako ČNB zasadá počas stredy. Fed síce sadzby nezníži, ale vydá aktualizovanú prognózu, ktorá v rámci "dot-plot" môže naznačovať ochotu uvoľňovať menovú politiku pomalšie. Posledná prognóza predpokladala tri zvýšenia sadzieb v tomto roku, čo je scenár, ktorý trh v súčasnosti oceňuje. Posun Fedu k opatrnejšiemu prístupu by pravdepodobne podporil dolár a mal by negatívny vplyv na rizikovejšie meny vrátane českej koruny. 

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
Zdroj: Raiffeisenbank a.s., prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist