Dôvera v ekonomiku eurozóny postupne rastie

Dôvera v ekonomiku eurozóny … 6. máj 2024 16:36   Kurzy mien   Komerční banka

 

Dôvera v európske hospodárstvo sa naďalej zlepšuje. Ukazovateľ Sentix merajúci dôveru investorov v ekonomiku eurozóny sa v máji zlepšil z -5,9 bodu na -3,6 bodu, čím dosiahol najvyššiu úroveň od februára 2022. Výsledok tiež prekonal očakávania trhu, keďže konsenzus očakával len mierny nárast na -5,0 bodu. Konečný odhad PMI v službách za apríl potom priniesol revíziu smerom nahor za eurozónu z 52,9 bodu na 53,3 bodu. V marci sa medzimesačne znížili o 0,4 % a medziročne o 7,8 %.

Americký dolár dnes voči euru oslabil približne o 0,2 %. Skôr ako reakcia na silnejšie európske údaje to bol pravdepodobne dozvuk piatkových prekvapivo slabých údajov z USA, ktoré zvýšili stávky na zníženie sadzieb Fedu v tomto roku. Posilnenie eura pomohlo posilniť silnejšie pozície mien stredoeurópskeho regiónu. Koruna dnes posilnila približne o 0,2 % a dostala sa na úroveň 25 CZK/EUR, ktorú v jednom momente prelomila. Domácej mene pomáha aj jastrabia komunikácia zo strany bankovej rady ČNB, ktorá pokračovala aj na minulotýždňovom zasadnutí. Centrálni bankári chcú naďalej znižovať úrokové sadzby len postupnými krokmi, a to aj napriek tomu, že inflácia je už na úrovni 2-percentného cieľa. Jastrabími signálmi pre trhy bola aj nová prognóza centrálnej banky, ktorá vidí repo sadzbu na konci tohto roka blízko 4 %, zatiaľ čo predchádzajúca ešte ukazovala na úroveň okolo 3 %.

Autor: Martin Gürtler 

 

Zdroj: Komerční banka, prevzaté zo spravodajstva Kurzy.cz

Zdieľajte správu na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené


Kurzy mien

Zobraziť / Skryť numerickú kalkulačku

Obchodovanie CFD kurzy online FOREX

Obchodovanie s Plus500 je vhodné pre skúsených obchodníkov, nie začiatočníkov.
Upozornenie: Uvedené kurzy a informácie sú pravidelne aktualizované a kontrolované, majú informatívny charakter a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií portál kurzy-online.sk neručí. Čítaj: Vylúčenie zodpovednosti. Ak ste našli chybné informácie prosím napíšte nám.

Podmienky inzercie, reklamy, PR články a akcie na kurzy-online.sk
TOPlist TOPlist